De två utrikesreportrarna lärde känna varandra 2015, berättar Martin Schibbye för SVT. Då hade Joakim Medin precis frigivits efter att ha suttit fängslad i en veckas tid i Syrien under Assadregimens dagar.
– Efter det slog vi våra kloka huvuden ihop och tog fram en säkerhetsutbildning för hur man som reporter ska klara av fångenskap, och kunna verka i en värld som har blivit allt svårare att rapportera i, säger Martin Schibbye.
Undervisar i fängelsestrategier
Resultatet blev förutom en säkerhetsutbildning även bokprojektet ”Kom tillbaka levande”, en handbok för reportrar under farliga uppdrag utomlands som duon tog fram tillsammans med sex andra journalister 2019.
Erfarenheter som kommer vara av stort värde för Medin nu, menar Martin Schibbye.
– För Joakim Medin just nu så handlar det om att skapa sig en dräglig tillvaro i cellen.
– Det handlar om rutiner och om att lära känna vakter. Att gå från att vara en misstänkt terrorist till att bli en människa.
Martin Schibbyes bild av Joakim Medin är att han tar sitt säkerhetsarbete på stort allvar och ofta är väl förberedd under sina uppdrag. Vad som gick fel denna gång är för tidigt att säga, men Schibbye tror att Medins långa erfarenhet av att arbeta i regionen kommer vara till stor hjälp för honom.
– Medin är oerhört kunnig och har jobbat i tio års tid i området. Han kan turkisk politik och det tror jag är en väldigt stor fördel i fängelset.
Satt fängslad i 438 dagar
Martin Schibbye har själv suttit fängslad i rollen som journalist, efter att han och fotografen Johan Persson dömdes till 11 års fängelse under en reportageresa i Etiopien 2011.
Den gången frigavs de efter 438 dagar. Även för Joakim Medin kan friheten komma att dröja, menar Schibbye.
– Det faktum att han inte är släppt ännu, inte deporterad ännu, är tyvärr ett tecken på att det här kan komma att ta tid.
– Det tror jag är viktigt att ha med sig för alla som nu jobbar för hans frihet. Att det här kan komma att bli ett maratonlopp och inte en sprint.