Fängelsekomplexet anses vara Europas största och har en kapacitet för 11 000 fångar. Silivri består av flera byggnader med avdelningar för både kvinnor och män. Patrullområdet runt fängelset är stort som 200 fotbollsplaner, skriver ANF News.
Anstalten är ökänd för att flera oppositionspolitiker och journalister sitter eller har suttit fängslade där. I Silivri sitter bland annat Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu, vars gripande utlöste den senaste tidens protester.
Joakim Medin har suttit frihetsberövad i Turkiet i sex dagar. Han reste dit för att skriva om de pågående turkiska demonstrationerna för Dagens ETC.
Enligt turkiska myndigheter misstänks Medin för inblandning i händelsen när en Erdogan-docka hängdes utanför Stockholms stadshus 2023 och för att ha kopplingar till terrorstämplade PKK. Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson har uppgett att anklagelserna är falska.
Skabb och våld
Medin togs in på förhör när han landade i Istanbul förra torsdagen och i slutet av förra veckan flyttades han till Silivri, drygt sju mil väster om Istanbul.
Turkiska parlamentets kommission för mänskliga rättigheter publicerade en rapport om Silivri-fängelset 2022. I den berättade flera fångar om våld och odrägliga levnadsförhållanden, rapporterar turkiska Deutsche Welle.
Enligt rapporten har de intagna inte fått tillräckligt med mat, nekats adekvat vård och haft ingen eller lite tillgång till varmt vatten. Turkiska medier har också rapporterat att Silivri haft en överbeläggning med uppåt 4 000 fångar och att flera därför tvingats sova på cellgolvet. Det har även funnits rapporter om att hudparasiten skabb har hittats i cellerna.
Swedish center for freedom (SCF), som också tagit del av rapporten, uppger att fångar har utsatts godtyckliga bestraffningar och blivit misshandlade av vakter. SCF är en organisation som bildades av turkiska exiljournalister i Sverige.
Turkiska medier skriver att flera fångar anklagar fängelset för att under fängelsetiden ha utsatts för tortyr.
Lappen från fängelset
SVT har sökt UD för en kommentar om Joakim Medin. De uppger att han har fått träffa sitt juridiska ombud men vill inte kommentera ärendet vidare.
Det finns inga uppgifter om att Medin behandlats illa i Silivri. Den 1 april kunde Medin, genom sin advokat, lämna ett skriftligt meddelande till allmänheten. På lappen stod det:
”Journalistik är inte ett brott, inte i något land.”