Kort efter att påven dödförklarades på måndagen balsamerade och förberedde man hans kropp inför tiden innan begravningen. Under tisdagen placerades påven i Domus Santa Marta i Vatikanstaten på lit de parade.
På onsdag morgon ska kvarlevorna tas till Peterskyrkan där allmänheten får möjlighet att ta farväl av påven.
– Under tiden pågår ju såklart förberedelserna inför begravningen som blir på lördag, det är ju en ganska stor händelse, många statsöverhuvuden och många dignitärer, alla kardinaler, andra trosföreträdare och så vidare som ska flygas in så det är ju en jättestor apparat som pågår just nu, säger Helena D'Arcy vid Katolskt Magasin.
Begravningsmässan kommer likna företrädarnas
Begravningen ska äga rum på lördag klockan 10 på Petersplatsen och kommer troligtvis i stort likna hans företrädares begravningar.
– Det är inte så att vi kommer se en radikalt annorlunda begravningsmässa än den vi såg efter Johannes Paulus II eller Benedictus den XVI, säger D'Arcy.
– Sen är skillnaden den att påve Franciskus inte valt att begravas i Peterskyrkan så som man gjort med påvar de senaste 100 åren, säger D'Arcy.
Påvens sista önskan
I sitt testamente skriver påven att han önskar en enkel jordfästning i kyrkan Santa Maria Maggiore i centrala Rom. D'Arcy berättar att han ofta besökte kyrkan för att be inför en ikon av Jungfru Maria.
– Det är en kyrka som har legat honom väldigt varmt om hjärtat han har bland annat, inför varje apostolisk resa, alltså inför de stora internationella resorna som han har gjort väldigt många av så har han både påbörjat och avslutat resorna i den kyrkan inför en särskild ikon.
Påve Franciskus önskar även även att graven endast ska bära inskriptionen ”Franciskus” utan några andra utsmyckningar.
– På många sätt så fokuserade påve Franciskus just på det enkla, han bodde enkelt, han klädde sig i vissa avseenden enklare än andra påvar också. Men sen ska man inte göra skillnaden för stor, om du tittar på påve Benedikts grav så är det också en väldigt enkel grav i Peterskyrkans krypta, säger D'Arcy.
Fakta: Påve Franciskus
Katolikerna ser påven som kyrkans överhuvud och samtidigt Jesus ställföreträdare på jorden.
Påven Franciskus föddes som Jorge Mario Bergoglio den 17 december 1936 i Buenos Aires. Hans föräldrar var italienska invandrare. Bergoglio utbildade sig till kemist och läste också litteraturvetenskap och psykologi.
Han prästvigdes som jesuitpräst 1969 och blev senare ärkebiskop i Buenos Aires, innan han valdes till påve den 13 mars 2013.
Namnet Franciskus tog han efter helgonet Franciskus av Assisi. Denne var en italiensk ordensman och grundare av Franciskanorden som bland annat ägnade sig åt vård av spetälska och fattiga samt reformerade kyrkan. Han fick också en kallelse om att leva utan ägodelar och utan fast bostad.
Påven avled den 21 april 2025 av en stroke som ledde till koma och hjärtsvikt.
Källor: Katolska kyrkan och Nationalencyklopedin