Enligt Journalistförbundet gick man in i förhandlingarna med krav på kortare arbetstid, reallöneökningar, bättre villkor för visstidsanställda och att deltidsanställda ska få övertidsersättning.
”Nu har förhandlingarna kört fast och arbetstidsförkortning har vuxit till den stora stridsfrågan i avtalsrörelsen. När Medieföretagen tydligt sagt nej, ser vi ingen annan väg framåt än att varsla om konflikt. Vi vill fortfarande nå en lösning genom förhandling innan strejken bryter ut, men vi är beredda att agera om det behövs”, skriver SJF i ett pressmeddelande.
Konflikten bryter ut den 25 april klockan 05 om parterna inte kommer överens innan dess.
Unionen: Ingen annan utväg
Samtidigt meddelar man att det inte är uteslutet med varsel även på andra delar av SVT, Sveriges Radio eller UR om konflikten fortsätter.
”Almega har avvisat våra medlemmars avgörande krav. Unionen vill alltid lösa frågor vid förhandlingsbordet, men i det här läget ser vi tyvärr ingen annan utväg än att varsla om konflikt”, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef för Unionen, i ett pressmeddelande.
Enligt Unionen påverkas 500 medlemmar på SVT i Stockholm av beslutet.
SJF: Riksnyheterna undantagna
Ulrika Hyllert, SJF:s ordförande, säger till SVT Nyheter att mellan 300 och 400 medlemmar på SVT i Stockholm inte kommer att gå till jobbet om strejken blir verklighet.
Men riksnyheterna är undantagna.
– SVT har en särskild roll så vi vill ta ett stort ansvar när det gäller den viktiga samhällsfunktion som SVT har, säger hon och fortsätter:
– De som arbetar med riksnyheter, de arbetsuppgifterna är undantagna från strejken.
Medieföretagen: Överraskande
Maria Möller, förbundsdirektör på Medieföretagen, säger att beskedet är överraskande.
– Vi tycker att vi haft konstruktiva diskussioner och vår ambition har varit att fortsätta diskutera, säger hon och tillägger att förhandlingsdatum dessutom är utsatta ända in i maj.
Enligt Möller verkar dock förhandlingarna ha brutit samman under fredagen.
– Vi är överens om att löneökningen ska vara 6,4 procent på två år. Sen vill Unionen och journalistfacket dessutom införa ett system för arbetstidsförkortning och att övertidsersättning ska ersätta mertidsersättning.