Joakim Medin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s genomgång av händelseförloppet i videon. Foto: Sabri Omar

Detta har hänt: Svenska journalisten Joakim Medin gripen i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Den 27 mars greps den svenska journalisten Joakim Medin i Turkiet efter misstankar om påstådda kopplingar till terroristorganisation.

Detta har hänt i fallet kring Joakim Medin och Turkiet:

  • 27 mars torsdag: Journalisten Joakim Medin reser till turkiska Istanbul på uppdrag av tidningen Dagens ETC för att bevaka de stora protesterna i landet. Vid 12-tiden på torsdagen plockas han in på förhör vid flygplatsen, enligt Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson.
  • 28 mars fredag: Andreas Gustavsson publicerar ett inlägg på X där han berättar att ETC:s reporter har frihetsberövats i Turkiet. Vid tidpunkten för inlägget har mer än 24 timmar gått sedan han hade kontakt med Medin. UD och utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) bekräftar samtidigt att de känner till ärendet.
Svenska journalisten Joakim Medin gripen i Turkiet
  • 29 mars lördag: Joakim Medin har förts till fängelset Maltepe och fått ett juridiskt ombud, uppger Andreas Gustavsson. Enligt uppgifter i turkisk media anklagas han för att ha förolämpat president Erdogan och för att ha koppling till terrororganisation. Andreas Gustavsson säger att anklagelserna är falska.
  • 30 mars söndag: Presidentkansliet i Turkiet bekräftar gripandet och landets pressmyndighet presenterar de formella anklagelserna mot Medin. Enligt myndigheten är Medin en av 15 misstänkta i en utredning som inleddes efter att en docka föreställande Erdogan hängts utanför Stockholms stadshus 2023. Han anklagas också för att ha kopplingar till terrorstämplade PKK.
  • Hustrun Sofie Axelsson får besked om att Medin förflyttats till högsäkerhetsfängelset Marmara i Silivri utanför Istanbul. Fängelset är känt för högprofilerade fall av fängslade politiker och journalister, bland annat hålls Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu där.
  • 31 mars måndag: Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) säger i en kommentar till TT att man arbetar intensivt med fallet och att det har ”hösta prioritet för regeringen”.
  • 1 april tisdag: Andreas Gustavsson publicerar en bild med en hälsning från Medin inifrån fängelset. På en handskriven lapp står det ”Journalistik är inte ett brott, inte i något land”.
  • Statsminister Ulf Kristersson (M) uttalar sig i fallet och meddelar under en pressträff att det pågår intensiva kontakter mellan UD och Turkiet.
Tvådelad bild. Vänster: person i ljus kappa. Höger: person vid ett fält med tält.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reportage från 28 mars: ”Jag är framför allt orolig över hur han mår” – Joakim Medins hustru Sofie Axelsson om makens gripande. Foto: Jörgen Söderström/SVT, Sabri Omar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska journalisten Joakim Medin gripen i Turkiet

Mer i ämnet