Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag börjar känna orolig för hur det kan påverka oss mentalt om vi jämför oss med en dator.” Hör modellen om AI-utvecklingen i modellbranschen. Foto: AI Fashion week/SVT

AI-modellerna på frammarsch: ”Är rädd att småtjejer ska jämföra sig”

Uppdaterad
Publicerad

Modeller som datoranimerats eller skapats av AI har blivit allt vanligare i modeindustrin. Men fenomenet möter kritik – liksom företagen som använder de digitala modellerna.

Modevetaren Paula von Wachenfeldt tror dock inte att de verkliga modellernas jobb är hotade.

I början av mars presenterade klädföretaget Levi Strauss ett samarbete med ett AI-företag som skulle lanseras senare i år. Syftet var att öka mångfalden genom att använda sig av AI-modeller – men samarbetet fick kritik och företaget skickade ut ett uppdaterat pressmeddelande med en ursäkt.

Men oron kvarstår: både för att AI-modellerna ska stjäla jobb och skapa skadliga kroppsideal.

– Man får komma ihåg att bakom de här AI-modellerna står en modeindustri som anlitar AI-specialiserade firmor för att marknadsföra vissa ideal, säger Paula von Wachenfeldt, docent i modevetenskap vid Stockholms universitet.

Hon menar att utvecklingen delvis handlar om pengar och om att branschen vill ligga i framkant.

Världens första AI-modevecka

I veckan hålls världens första modevecka där kreationerna helt och hållet skapats digitalt. Det rapporterar modetidningen Vogue. Även modellerna ska vara digitala. Och på AI fashion weeks hemsida skriver man att det önskas mångfald på catwalken: ”Olika åldrar, storlekar, etnicitet – de kan till och med vara aliens om du vill.”

Hör modellerna om vad de tror kan hända och om deras jobb är hotade i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.