Olle Björklund, Gun Hägglund, Jarl Alfredius och Anna Hedenmo – alla programledare för Aktuellt genom åren. Foto: SVT / TT

Aktuellt-profilerna om de mest minnesvärda och konstiga ögonblicken

Uppdaterad
Publicerad

60 år av Aktuellt-sändningar har passerat. Under vägen har dramatiska nyhetshändelser inträffat men även redaktionella konflikter och dråpliga infall. Vi har bett några välkända Aktuelltprofiler berätta om några av sina starkaste minnen.

Ulf Traneborn – om Aktuelltpunkten ”Kul i mitten”

På 90-talet var Aktuelltsändningarna längre än dagens 39 minuter, och för att hålla tittarintresset vid liv kom den dåvarande  sändningsledningen på idén att införa programpunkten ”Kul i mitten”.

Ulf Traneborn var då biträdande sändningsredaktör tillsammans med redaktören Sven Vrang.

– Jag kommer särskilt ihåg en sändning, det var Valborg i början av 90-talet. Vi hade då anlitat komikern Stefan Sauk för att hålla i ett vårtal.  Och han kom då utklädd och höll ett tal om bland annat en eventuell EU-anslutning. Jag tyckte att det var jätteroligt men det slutade med att telefonen blev helt nedringd. Jag minns att samtliga inkommande linjer blinkade samtidigt, berättar Ulf Traneborn.

Även ett trubadurinslag i samband med Cornelis Vreeswijks död väckte känslor.

– Då tog vi in en trubadur som sjöng en bit, men det fick vi mycket intern kritik för. ”Man sjunger inte i ett nyhetsprogram”, tyckte de, säger Ulf Traneborn.

I dag finns programpunkten ”Kul i mitten” inte kvar.

Ewonne Winblad – om JAS-bilderna som ledde till storbråk på SVT

Att nyhetsprogrammen Rapport och Aktuellt samarbetar är idag en självklarhet, men så har det inte alltid varit. Fram till början av 2000-talet var skotten mellan redaktionerna vattentäta och att dela med sig av material i många fall förbjudet.

Därför skakade det i SVT:s grundvalar när Rapportchefen Ewonne Winblad, i februari år 1989 valde att använda exklusiva Aktuelltbilder på, den idag så välkända, JAS-kraschen i Linköping.

– Idag låter det absurt, men på den tiden hade vi en uppgörelse som gick ut på att vi inte fick använda varandras bilder. Så jag visste att jag gick emot alla regler när jag valde att använda bilderna i 19:30-sändningen, berättar Ewonne Winblad.

Handlingen ledde till ett storbråk mellan Aktuellt- och Rapportredaktionen och Ewonne Winblad kallades till ett krismöte.

– Jag har aldrig blivit så utskälld i hela mitt liv och jag visste att mitt jobb stod på spel, säger Ewonne Winblad.

I slutändan fick Ewonne Winblad behålla sitt jobb men när hon idag tänker tillbaka på situationen önskar hon att hon hade agerat annorlunda.

– Även om det kanske fick cheferna att inse att uppdelningen var åt helvete fel så tänker jag idag att det borde ha funnits något annat sätt att lösa problemet på. Jag tog en stor personlig risk samtidigt som jag svek Aktuellt-chefen, säger Ewonne Winblad.

Jan Scherman – om historien bakom JAS-bilderna

Hur det kom sig att Aktuellt lyckades fånga JAS-kraschen 1989 i Linköping på bild är värt ett stycke i sig. Det var nämligen så att Aktuellts dåvarande reporter Jan Scherman under ett halvår försökt göra ett reportage om hur det är att vara test-pilot för stridsflygplan.

Saab hade hela tiden sagt nej men efter mycket om och men befann sig till slut Jan Scherman, fotograf Katarina Lundblad och ljudtekniker Lasse Svensson på flygfältet i Linköping den andra februari 1989.

– Testpiloten Lars Rådeström skulle flyga i en timme. Starten gick bra, men planet vinglade till tydligt när det lyfte. Saab-folket vi hade med oss förklarade att det var något som skulle justeras i dataprogrammet. Enkel grej att fixa, berättar Scherman.

Efter en fika tog JAS-planet en extra tur över flygfältet så att Aktuellt-teamet skulle få bra bilder.

– Jag stod tätt bredvid Katarina, det blåste kraftigt. Jag sa till Katarina – filma hela tiden, filma hela tiden. Sedan gick det fort. Det var som en skadeskjuten kråka gick in för landning. Nosen upp och ned. Vingarna gungade. Och sedan pang i backen och en tvär sväng åt höger. Planet rullade runt – gräs, plåt, rök  och eld. Som en jordfräs i megaformat och med turbokraft.

Saabs egen fotograf stod nära nedslagsplatsen och klarade sig med 10 – 15 meters marginal. Saabs ljudtekniker stod bredvid Aktuellt-teamet och det var han som skrek ”jävlar, jävlar, jävlar”. Brandbilarna kom. Piloten överlevde med en brutet nyckelben som enda mer påtagliga skada.

– Jag ringde till Ulf Traneborn som var redaktör. Men han ville inte tro mig först, så jag fick ryta i på allvar att det var sant – att JAS:en hade kraschat och att vi hade allt på film, berättar Jan Scherman.

Till historien hör att Saab beslagtog filmen med hänvisning till att bilderna avslöjade hemliga detaljer om planet. Publicering skulle strida mot rikets säkerhet. Samma dag fick dock Aktuellt-teamet tillbaka en kopia där en sekvens precis före landningen klippts bort.

– Det blev inget reportage om hur det är att vara testpilot. Den tårta som väntade i hangaren på piloten Lars Rådeström blev inte uppäten. Kraschen blev däremot starten på ett långt grävjobb som jag och Göran Ellung på Aktuellt gjorde – JAS 39 Dyrgripen..och för det fick vi Stora Journalistpriset, berättar Jan Scherman.

Stig Fredrikson – om Estoniarapporteringen

Den 20 september 1994 inträffade Estoniakatastrofen. Färjan och passagerarfartygen M/S Estonia förliste på öppet hav under en färd från Tallin till Stockholm och 852 människor dog.

Dåvarande Aktuellchef, Stig Fredrikson, berättar att det var Aktuellt som fick de första intervjuerna med överlevande.

– Aktuellt hade en reporter och fotograf på plats på Åland så vi fick de första bilderna. Men det var oerhört tufft för våra medarbetare att jobba med det här...att mitt i sorgen göra intervjuer. Det var också efter Estoniakatastrofen som vi för första gången införde briefingsamtal för våra medarbetare och det var viktigt, berättar Stig Fredrikson.

En livbåt flyter i den gropiga sjön i samband med räddningsaktionen med att bärga passagerare från den sjunkna passagerarfärjan M/S Estonia ute i Östersjön 28:e september 1994. Foto: TT

Helena Stålnert – om omorganisationen och 9/11

År 2000 skedde något historiskt – då slogs Rapports och Aktuellts nyhetsredaktioner ihop till en enda. I september 2001 flyttade också Aktuellt in i en ny studio samtidigt som programmet bytte grafik.

Dåvarande Aktuelltchef var Helena Stålnert.

– Jag kommer ihåg hur vi den 10 september spikade upp de sista delarna av scenografin 10 minuter innan sändning och hur vi snabbt fick sopa upp sågspånet, berättar hon.

Men den händelse som verkligen skulle komma att sätta den nya organisationen på prov skedde dagen efter – den elfte september.

– Jag minns att jag satt i ett redaktionsmöte, det första inför valet kommande år, när någon kom inspringandes och berättade att ett flygplan flugit in i World Trade Center. De kommande dagarna blev intensiva och visade verkligen på vikten av ett samarbete mellan redaktionerna, berättar Helena Stålnert.

Helena Stålnert, 2002. I bakgrunden Anna Hedenmo och Jarl Alfredius. Foto: TT

Anita Jekander – om sladdarna

Under åren har det självklart också hänt en hel del missöden under olika Aktuelltsändningar. Det handlar om allt ifrån brandrök som börjat välla in i studion till kameror som snurrat åt fel håll.

Anita Jekander var länge en av profilerna i Aktuellt och hon kommer särskilt ihåg en sändning då några sladdar helt plötsligt föll ner ifrån taket.

– Det var otäckt, jag hann tänka mycket i det ögonblicket. ”Är de strömförande eller inte”, som tur var hände inget, berättar Anita Jekander.

Ann-Britt Ryd Pettersson – om det raderade körschemat

Ett annat missöde som ankaret Ann-Britt Ryd Pettersson särskilt kommer ihåg skedde under en sändning under det pågående kriget i Bosnien.

Det var en intensiv nyhetsutveckling under sändningen och flera slet för att få ihop nya inslag och texter till sammanfattningen i slutet av programmet.

– När jag ska printa bunten ca 21.48 för att sätta mig på sändningsplatsen strax intill /ute på redaktionen var hela körschemat TOMT, berättar Ann-Britt Ryd Pettersson.

Redaktören hade i stressen raderat hela körchemat med uppgifter om tider, namnskyltar, nummer på inslagen inklusive påannaonser o alla texter.

-  Jag fick spåna de flesta texterna, en skicklig kollega kunde återställa delar av körschemat så att sändningspdoucenten kunde hitta en del av inslagen, bland dem det nyproducerade Bosnieninslaget, berättar Ann-Britt.

Anna Hedenmo – om Jarl Alfredius

Jarl Alfredius var Aktuellts välkända ankare under flera decennier. 2009 gick han bort, men en som hann programleda med honom var Anna Hedenmo.

Jarl Alfredius vid sitt skrivbord på sin arbetsplats i samband med en visning av nyhetsreadaktionens nya lokaler Stockholm 1986. Foto: TT

-  Ingen kunde läsa en påannons som ”Jalle”. Hans engagemang gick rakt igenom TV-rutan. Det var en stor ära för mig att dela programledarskapet med honom, han var en journalist med stor integritet, och dessutom en mycket varm människa med en stor portion humor, berättar Anna Hedenmo.

Vinjetten till Aktuellt 1984, Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.