Uppsving för ”Ålevangeliet” efter PM Nilssons tjuvfiske

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Svenssons tre år gamla bok ”Ålevangeliet” har fått nytt liv – tack vare den nu avgående statssekreteraren PM Nilssons tjuvfiske. Boken om den mytomspunna fisken klättrar på Storytel och Nextorys  topplistor.

Ålen är het just nu. Förra veckan uppdagades det att Ulf Kristersssons statssekreterare PM Nilsson tjuvfiskat ål, och detta har väckt starka reaktioner. Så pass att PM Nilsson på torsdagskvällen meddelade sin avgång.

Nu har den senaste tidens fokus på tjuvfisket av ål har ökat intresset för författaren Patrik Svenssons bok ”Ålevangeliet”, som skildrar fiskens mystiska liv.

Klättrar på topplistan

Boken släpptes 2019, och vann därefter Augustpriset. Nu har intresset för boken på ljudboksplattformen ”Nextory” ökat med 20 procent, vilket innebär att boken klättrat flera placeringar på plattformens topplista över de mest populära böckerna, rapporterar Altinget.

– Boken har klättrat upp flera platser under den senaste veckan. En raket på topplistan skulle man kunna säga, säger Magnus Nytell, innehållschef på Nextory, till Altinget.

Även hos e- och ljudbokstjänsten Storytel märker man av ett sug efter Ålevangeliet.

– Intresset för att lyssna på ”Ålevangeliet” som ljudbok har ökat med 30 procent jämfört med förra veckan, säger Storytels presstalesperson Therese Lindström till Kulturnyheterna.

PM Nilsson avgår

Det var på torsdagskvällen som PM Nilsson gick ut på Facebook med att han lämnar sin post.

”Jag förstår det olämpliga i att statssekreterarrollen är inblandad i den här typen av historier”, skriver han.

Patrik Svensson har inte uttalat sig om det nya intresset för ”Ålevangeliet”. Däremot kommenterade han PM Nilssons tjuvfiske till Kulturnyheterna förra veckan:

– Det är så otroligt dumt. Jag kan inte se det som något annat än en egoistisk omdömeslöshet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.