Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anstaltschefen Marine Erlandsson förklarar reglerna för vilken kultur de intagna får ha. Foto: Avid Jansson

Därför sa fängelset nej till rap-skivan: ”Musiken motverkar behandlingen”

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig man som sitter på Gävleanstalten får inte lyssna på den mördade rapparen Gaboro i fängelset. Nu förklarar anstaltschefen Marine Erlandsson beslutet för SVT.

– Om musiken anses motverka den intagnes behandling har vi möjlighet att säga nej, säger hon.

Den som är frihetsberövad har enligt lagen rätt att ta emot och inneha personliga tillhörigheter såsom musik, litteratur eller tidningar. Kriminalvården kan dock säga nej till kultur som anses motverka den intagnes behandling.

Kriminalvården skriver i sitt beslut att Gaboro-albumet som den 27-årige mannen önskar innehåller låtar som är ”våldsförhärligande och uppmanar till brott.”

– Är det ett vapen- eller våldsbrott man sitter inne för så har vi möjlighet att ge avslag, säger Marine Erlandsson.

Den intagne, som bland annat är dömd för grovt vapenbrott och ingår i ett kriminellt nätverk i Sörmland, har fått skivan i present av en anhörig. Han överklagade Kriminalvårdens avslag, men inte heller i Förvaltningsrätten fick han gehör. Rapparen Gaboro sköts till döds i Norrköping i december.

”Bättre med dialog”

Journalisten Emil Arvidson, som skrivit boken ”Svensk gangsterrap : ett reportage”, förstår kriminalvårdens argument men är skeptiskt till beslutet.

– Jag undrar om det inte vore bättre att ha en diskussion om frågorna som finns i den här musiken – snarare än att försöka stänga av dem på de här sätten som sker på många, många ställen i samhället idag.

– Jag tror säkert att vissa anser att den här musiken förhärligar kriminalitet. Men vad musiken gör med en människa och en persons identitet, det är jag inte helt säker på, säger Emil Arvidson.

Ser kriminella kopplingar

Anstaltschefen Marine Erlandsson säger att det är ovanligt att kriminalvården stoppar musik på det här sättet . Det har, enligt henne, kanske hänt två gånger under de senaste två åren.

Finns det särskilda problem med rapmusik, tycker du?

– Just nu ser vi en våg där det finns en hög kriminell verksamhet inom just den musikgenren. Men jag skulle inte säga att det är ett problem med rapmusik generellt.

”Svåra gränsdragningar”

Ännu mer ovanligt är det att litteratur stoppas, säger Marine Erlandsson. True crime är den mest populära bokgenren innanför murarna.

– Det kan vara problematiskt, men vi är väldigt restriktiva med att ge avslag på litteratur. Vi tycker att det är viktigt att man får ta del av det som är publicerat, säger anstaltschefen.

Emil Arvidson tycker kriminalvården gör det svårt för sig när man väljer att stoppa viss kultur.

– Det är väldigt svåra gränsdragningar att göra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.