I många, många år pågick hätska stridigheter på landets kultursidor mellan författaren Sven Stolpe och Dagens nyheters chefredaktör Olof Lagercrantz. En omtalad kulturfejd som senare visat sig handla om Schulmans mormor Karin Stolpe, Sven Stolpes fru, som hade en kort kärleksaffär med Olof Lagercrantz.
Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat har nu den biografiska romanen, som kom ut så sent som förra året, fått klartecken att bli film.
I Bränn alla mina brev är Alex Schulman själv väldigt närvarande som en slags berättarröst. Någon Alex Schulman på bioduken är dock inget som står på agendan, berättar han.
– Jag träffade olika produktionsbolag och alla hade olika visoner om hur man skulle lösa det. Men när jag träffade SF (som ska producera filmen reds. anm.), kändes det som att de var rätt på det – de vill minimera min medverkan. Alltså karaktären ”mig” kommer vara liten, säger han.
Konfliktfyllt med biopics
Men att göra film av verklighetsbaserade händelser eller personer, så kallade biopics, är inte alltid helt enkelt. Många gånger har familjemedlemmar till de personer som skildrats på vita duken protesterat mot hur släktingen porträtterats.
Alex Schulman betonar dock att han tror att det för den här filmens del ska vara lugnt. Alex Schulman berättar att han under arbetet med boken kontaktade David Lagercrantz, Olof Lagercrantz son, för att han ville att han skulle läsa manus:
– Men då sa han ”Nej, du ska skriva den här boken och inte för en sekund tänka på vad jag ska tycka om den – det här är din bok”. Det tyckte jag var väldigt hederligt. Så det är med Lagercrantzarnas medtycke och jag har fått godkänt att använda breven och dagböckerna. Så de har varit med under resans gång och det har varit viktigt för mig, säger han.
Kommer du att skriva manus?
– Nej, jag trodde jag kunde förut. När jag var ung och trodde jag kunde allt. Då skrev jag ett filmmanus och lämnade in – men filmbolaget slaktade det! Med all rätt, för det var bedrövligt, säger Alex Schulman:
– Läxan var att jag ska göra det jag kan, och det är att skriva böcker – sen får andra människor skriva manus.
I klippet ovan berättar Alex Schulman om den scen i boken som han tycker är den mest filmiska.