Kulturnyheterna har i flera inslag och artiklar rapporterat om hur hot och hat mot journalister blir alltmer organiserade i syfte att göra det obekvämt att granska ämnen som främlingsfientlighet.
– Det är oerhört allvarligt att de som har till uppgift att granska makthavare som mig riskerar att begränsas i sitt yrkesutövande. Det blir inte mycket mer allvarligare än så, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).
Svenska journalistförbundet varnar nu för att trakasserierna leder till att var tredje medlem nu uppger att de undviker känsliga ämnen på grund av rädsla.
– Det vi ser i dag är att väldigt många journalister, inte minst de frilansande journalisterna som inte är i skydd av en stor redaktion, lever i ett stort mörker. De riskerar självcensur och att inte granska det som de vill, säger Alice Bah Kuhnke.
Myndigheter föreslår anonymisering
Problemet har blivit så pass allvarligt att svenska myndigheter på senare till börjat anpassa sig till riskerna för omfattande hat och hot på nätet.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, menar att det kan finnas skäl för att journalister plockar bort sina namn från artiklar de har skrivit. Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, valde själva att inte skriva ut namnen på forskarna till sin senaste rapport om hatbudskap och extremism på nätet.
– Det är oerhört sorgligt och oacceptabelt att vi i dag har ett samhälle där inte ens våra myndigheter mäktar med att skydda sina skribenter, säger Alice Bah Kuhnke.
Tar fram rapport
På frågan om vad regeringen gör för hantera hot- och hatproblematiken blir svaret att de nu tar fram en handlingsplan som kommer att lanseras till sommaren, enligt kulturministern.
– Det vi har gjort är att kraftsamla kring den här frågan. Handlingsplanen syftar till att ge dem som drabbas det stöd som de behöver för att fortsätta sitt arbete.
Kommer journalister och forskare att våga forska i eller skriva om känsliga ämnen efter den här handlingsplanen?
– Handlingsplanen löser inte problematiken med hoten och hatet mot forskare och journalister, där behövs det helt andra insatser. Handlingsplanen syftar till att ta hand om dem som drabbas av hot och hat.
Hoten blir fler och allt grövre enligt vår undersökning och flera oberoende rapporter. Är du nöjd med vad regeringen gjort hittills?
– Jag tycker att vi behöver göra väldigt mycket mer. Det är alltför många journalister som vittnar om att de inte har fått det stöd de behövde när de ringde till polisen. Alltför många som säger att ”nä, jag anmäler inte ens längre”.
Alice Bah Kuhnke lägger stor vikt på polisen och hur myndigheten arbetar för att ta emot anmälningar som rör med hot och trakasserier.
– Det här mörkertalet är ett enormt problem, då behöver polismyndigheten ha resurser för att i större omfattning kunna möta journalisterna när de tar kontakt.