alkoholkonsumtion förr och idag

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör alkoholforskaren Jonas Raninen förklarar skiftet och dess effekter. Foto: Gorm Kallestad/TT/SVT

Alkoholkonsumtion står inför generationsskifte: ”Speglas i kulturen”

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen vill att svenskar dricker mindre alkohol – vilket unga redan gör.

Skiftet syns i allt från mängden alkoholreferenser i musik till förändrad festkultur uppger alkoholforskaren Jonas Raninen till SVT:

– Nyktra har det inte längre sämre socialt.

Nya skärpta alkoholråd utfärdades under tisdagsförmiddagen, och vips trendar Socialstyrelsen på Twitter. Alkoholkonsumtion engagerar det svenska folket – trots det har råden historiskt inte påverkat den allmänna alkoholkonsumtionen uppger alkoholforskaren Jonas Raninen:

– Vetskapen om nivåerna är ganska låg i befolkningen och det finns mycket annat som styr var och när vi dricker.

Faktum är att dryckeskulturen står inför ett historiskt generationsskifte.

– Unga har aldrig druckit så lite som idag, konstaterar Jonas Raninen som studerar ungas dryckesvanor.

Speglar kulturen

Skiftet påverkar även festkulturen. På senare tid har fler nyktra alternativ dykt upp i form av både plats och dryck.

– Vi börjar se fler alkoholfria uteställen, även försäljning av alkoholfritt på systembolaget ökar, säger Jonas Raninen och fortsätter:

– Det som är nytt är att nyktra inte har det sämre socialt. Historiskt sett har det varit förknippat med vissa sociala risker att inte dricka, så är det inte längre.

Likaså kulturen påverkas av hur mycket vi dricker.

– Det finns vetenskapliga studier som visar att alkoholreferenser i låtar som ligger på topplistan över tid hänger ihop med ungdomsdrickandet, säger Jonas Raninen till SVT och refererar till en australisk studie på topplistan mellan åren 1990 och 2015.

Nykter framtid

I sociala medier delas tips om nyktert leverne och influencers gör reklam för alkoholfria alternativ. Det skiljer sig från den så kallade ”mellanölsgenerationen”.

– De som växte upp med att mellanöl såldes i matbutiken har druckit mer under hela sitt liv, säger Jonas Raninen.

Trendbrottet innebär att konsumtionskurvan för alkohol genom livet ändras. Tidigare generationer har upptäckt alkohol i tonåren, drickandet har sedan peakat runt 23-års ålder, och därefter sjunkit stadigt för att öka igen på äldre dagar.

– Såhär har det egentligen alltid sett ut, men framtidens äldre skulle jag gissa kommer att dricka mindre, säger Raninen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.