Bort med mångfald, rättvisa och inkludering, frysta eller minskade forskningsanslag och hot om pausat miljardstöd till Ivy League-institutioner som Columbia, om universitetet inte kan ”disciplinera” studenter som engagerar sig i pro-palestinska protester.
Donald Trumps nya presidentadministration har gjort stora rubriker efter reformer av landets lärosäten. I samband med den nya politikens framfart har ett antal namnkunniga akademiker tillkännagivit att de lämnar sina arbeten på amerikanska elituniversitet och istället söker sig till grannlandet Kanada eller till Europa.
Unga akademiker söker sig bort
Lars Strannegård, rektor vid Handelshögskolan i Stockholm, har i debattartiklar publicerade av Dagens Nyheter, beskrivit händelseutvecklingen som början på någonting som kan liknas vid den akademiska flykten från Europa till USA under Andra världskriget.
– Vi märker av det på Handels. Främst tror jag att det kommer att röra sig om nydisputerade, företrädelsevis unga akademiker som söker sig bort från USA, säger han.
Behöver fler tjänster
Enligt Lars Strannegård finns det god anledning för Sverige att erbjuda akademiker från amerikanska lärosäten plats i Sverige.
– Det är väldigt hög nivå på dem som har en bakgrund på ett amerikanskt toppuniversitet, det skulle kunna bli en sorts kompetens-boost rent akademiskt, men då behöver vi fler tjänster; fler gästforskarplatser och professurer, säger han.
Lars Strannegård förordar även en garanti för oinskränkt akademisk frihet och anser att statliga lärosäten som är myndigheter under regeringen riskerar att öppna upp för politisk styrning.
– Det är inte perfekt i Sverige. Jag vill helst se en bred parlamentarisk överenskommelse och det vore bra om den kunde göras skyndsamt, säger han.