Kulturminister Alice Bah Kuhnke (Mp) får kritik av Olof Lavesson (M), i en ny motion.

Alliansen kräver ny filmutredning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens filmproposition är otydlig, förhastad och hotar svensk biografkultur. Det menar Alliansen i en ny gemensam riksdagsmotion.

Den nya filmpolitik regeringen vill ha ”förändrar i grunden de organisatoriska förutsättningarna för svensk film. Detta sker utan att regeringen förmår att ge svar på de stora och viktiga filmpolitiska frågorna”, skriver Alliansens kulturpolitiska talespersoner i ett gemensamt uttalande till Kulturnyheterna.

– Vi ger regeringens filmpolitik underkänt och säger: Gör om, gör rätt. Alliansen vill nu se en bred utredning om svensk filmpolitik, säger Olof Lavesson, ordförande i Kulturutskottet och Moderaternas kulturpolitiske talesperson.

Filmavtalet

Vill stoppa momshöjning

I en motion kräver därför Allianspartierna att en ny filmutredning tillsätts, som enligt dem ska skapa större tydlighet kring vilken riktning svensk film ska ta. En av Alliansens främsta invändningar är att biomomsen höjs från 6 till 25 procent, något man menar drabbar landsbygdsbiografer och enskilda biobesökare.

– Det är kanske det mest kulturfientliga förslag en kulturminister lagt fram. Genom momshöjningen sätter man hela biografkulturen i Sverige på spel, säger Per Lodenius, Centerpartiets kulturpolitiska talesperson.

I sin motion föreslår man även att göra Sverige mer lönsamt att producera film i, för att locka internationella filmproduktioner. Alliansen vill också se tydligare mål för filmpolitiken, samt tillsätta en extern aktör som kan utvärdera Svenska Filminstitutets verksamhet.

– Regeringens filmpolitik är att delegera politiken: SFI får all makt, samtidigt som man tillsätter tre otydliga branschråd som de själva utser. Branschen får inte besluta, endast tycka till, och SFI behöver inte bry sig om deras synpunkter, säger Olof Lavesson.

Konkreta förslag kommer

Alliansen trycker också på att regeringens filmpolitik saknar detaljer kring frågor som digitalisering, jämställdhet, illegal nedladdning och publikmaximering.

Samtidigt är Alliansens nya motion inte en konkret handlingsplan, utan ett förslag till en utredning som ska ta fram nya mål, modeller och förslag.

Borde ni inte komma med konkreta förslag när ni kritiserar regeringens filmpolitik för att vara otydlig?

– Det vi gör är att vi inför tydliga mål för ökad publik, förbättrad produktion och större tillänglighet. Samtidigt ställer vi frågan om hur vi kan införa bättre produktionsincitament. Det tycker jag är en stor tydlighet, säger Olof Lavesson.

Om Alliansens motion får bifall i Kulturutskottet och i riksdagen innebär det att regeringens nya filmpolitik bromsas upp tills en ny utredning genomförts. För att det ska bli verklighet behöver de Sverigedemokraternas stöd. I nuläget har de dock inte fört några diskussioner om hur SD ställer sig till förslaget.

– Vi har inte talat med andra partier, det här är helt och hållet Alliansens politik. Vi ser att man måste tillsätta en utredning skyndsamt, eftersom en bred och folklig kulturform är hotad, säger Per Lodenius.

Den nya filmpolitiken

Förra året meddelade kulturminister Alice Bah Kuhnke (Mp) att det nuvarande, hårt kritiserade, filmavtalet ska skrotas och ersättas av en ny modell. I regeringens nya filmpolitik, som sjösätts 2017, kommer svensk film finansieras främst genom statliga bidrag. Tidigare har bland annat biljettintäkter använts till att finansiera nya filmer, och för att lösa den frågan ekonomiskt höjs exempelvis biomomsen från 6 till 25 procent.

Samtidigt vill man öka inflytandet från branschen genom tre nya råd: Rådet för utveckling och produktion, Rådet för spridning och visning samt Rådet för filmkulturella frågor.

Regeringen ämnar även arbeta för ökad jämställdhet, mångfald och kvalité inom svensk film. Hur detta ska genomföras i praktiken är ännu oklart.

Den 12 april ska kulturministern och Svenska Filminstitutets vd Anna Serner presentera fler detaljer om den kommande filmpolitiken.

Alliansens motförslag:

Alliansens förslag på en ny filmutredning fokuserar på ett antal områden som behöver förtydligas. Några konkreta förslag finns inte i nuläget, undantaget att man inte vill höja biomomsen till 25 procent.

  • En ny filmutredning
  • Nya mål som handlar om ökad publik, fler filmer, större tillgänglighet.
  • Nya mål kopplat till kvalité och förnyelse
  • Filmpolitiken skall utvärderas av extern part
  • Svenska filminstitutets framtida roll skall utvärderas.
  • Att en plan tas fram för att stärka arbetet i skolorna att ge barn och unga ett kritiskt förhållningssätt till bilden.
  • Ta fram förslag för att beivra illegal spridning av film
  • Tillgängliggöra filmarvet genom fortsatt digitalisering
  • Ta fram en modell för parts- och branschsamverkan
  • Utreda produktionsincitament och finansieringsstimulanser.
  • Handlingsplan för Det ndet fortsatta arbetet med ökad jämställdhet
  • Ta fram förslag som stärker filmens samverkan med övriga konstformer.
  • Ta fram förslag som stärker svensk amatörfilm
  • Ta fram förslag som långsiktigt säkerställa kompetensförsörjningen för svensk film.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmavtalet

Mer i ämnet