– Det är en ny våg av internetcensur som vi ser väldigt tydligt. Och det har gått snabbt, på tre år har antalet internetavstängningar i världen mer än dubblerats, säger Elnaz Baghlanian som är chefredaktör för Svenska PEN:s internationella nättidskrift PEN/Opp.
Listan på länder som släcker ned internet växer. Iran, Venezuela, Sudan, Etiopien, Indonesien, Myanmar och Irak är några exempel.
– En anonym iransk författare skriver i PEN/Opp att den iranska regimen nu vet hur de ska göra om de vill komma undan med att döda politiska fångar så som de gjorde på 80-talet. De släcker ned internet, säger Elnaz Baghlanian.
Situationen i Indien värst
Men i topp på listan över länder där internet stängs av allra oftast ligger just nu Indien. Där har det regerande hindunationalistiska partiet BJP stängt av internet i långa perioder, inte minst i regionen Kashmir vars självstyre har upphävts av regeringspartiet. Videoklipp som lokala journalister med stor möda lyckats få ut, vittnar om militärt våld mot civilbefolkning och journalister.
– Tittar man på listan så finns ett mönster i att demonstrationer och protester ofta pågår där internet släcks ned, säger Baghlanian.
”Handlar om att förhindra informationsspridning”
Ofta påstår regimerna själva att syftet med internetavstängningarna är att lugna ner befolkningen. Vilket är en dålig ursäkt, menar svenska PEN.
– Det handlar om att förhindra informationsspridning och tysta ned människornas missnöje, säger Elnaz Baghlanian.