• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Människor som går förbi byggnader som sattes i brand under protesterna i november. Foto: Vahid Salemi/TT

Iran släcker ner internet på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna i Iran har stängt av internet i vissa provinser på grund av rädsla för nya demonstrationer som väntas att bryta ut på torsdagen. Det rapporterar nyhetsbyrån ILNA på onsdagen.

Enligt uppgifter från anonyma källor inom Irans departement för telekommunikation kan nedsläckningen utökas om säkerhetstjänsten anser att det behövs.

Netblocks.org, som övervakar nätsäkerhet, skriver att organisationen har sett en nedgång av användandet av mobila nätverk i Iran på onsdagsmorgonen.

Men en talesperson för kommunikationsdepartementet förnekade att det hade getts order om att stänga ner nätet.

”Ingen sådan order har skickats av myndigheter. Fake news”, skrev Jamal Hadian på Twitter, som blockeras i Iran.

Skjuten demonstrants släktingar gripna

Nedsläckningen kommer efter att oppositionsgrupper i exil uppmanat till protester på torsdagen. Demonstranter väntas vilja uppmärksamma att det har gått 40 dagar sedan den iranska staten slog ner mot demonstrationer i november till följd av chockhöjda priser på bensin.

Även släktingar till Pouya Bakhtiari, som dödades under protesterna i november, har via sociala medier uppmanat människor att samlas i staden Karaj, för att delta i en ceremoni för deras släkting. Det har lett till att släktingar till honom nu har fängslats, enligt den iranska nyhetsbyrån Mehr. Vilka släktingar det rör sig om framgår inte. Men Pouya Bakhiaris pappa har på sociala medier tidigare berättat om hur myndighetsföreträdare har försökt pressa familjen att inte hålla en minnesceremoni. Enligt myndigheterna för att de inte skulle kunna garantera säkerheten för en stor folkmassa.

Minst 300 döda

Enligt Amnesty dödades över 300 personer under protesterna i november. Även om iranska staten har medgett att människor dödades under oroligheterna har ingen officiell siffra tillkännagivits. Enligt Reuters, som citerar en källa inom inrikesdepartementet, dödades 1 500 människor, men det är en uppgift som förnekas av staten.

Det här andra gången på kort tid som nätet släcks i Iran. Under protesterna i november släckte den iranska staten ner internet i över en vecka, rapporterar AP.

Enligt ILNA har nätuppkopplingen stängts ner i provinserna Kurdistan, Alborz och Zanjan och i staden Shiraz, områden där många människor demonstrerade i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.