Av 104 tillfrågade museer upplever en fjärdedel att politiker eller tjänstemän någon gång har försökt påverka innehåll i utställningar eller annat som har med museiverksamheten att göra, enligt en ny rapport från organisationen Sveriges museer.
När det gäller kommunala eller regionala museer, alltså de museer som har en kommun eller region som huvudman, är det en tredjedel som uppger att politiker eller tjänstemän har försökt styra verksamheten.
– Man sitter lite närmare kulturens innehåll på kommunal och regional nivå. Det kan finnas politiker i styrelser och nämnder som har direkt inflytande över ett museum, säger Amanda Lind.
Museilagen
Hon hänvisar till att Myndigheten för kulturanalys gått ut med rekommendationer till kommuner och regioner om hur man kan öka avståndet mellan politik och museer.
Därutöver finns museilagen som trädde i kraft 2017 och innebär att museer har laglig rätt att själva bestämma över sin konstnärliga verksamhet och innehållet i sina utställningar.
– Det här visar hur viktigt det är att museilagen kommit till, men också att det behövs dialog och kunskap runt om i landet, säger Amanda Lind.
Eftersom Amanda Lind just nu ingår i en övergångsregering avböjer hon att kommentera hur framtida åtgärder kan komma att se ut.
– Men jag ser det här som helt centrala frågor att jobba vidare med. Speciellt när det rör så känsligt innehåll som ju hela kulturarvssektorn har när det gäller vår historia, säger hon.