• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kulturminister Amanda Lind och Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström. Foto: Lars Pehrson/Pi Frisk/Svd/TT

Kulturministern om mötet med Dramaten: Jag förväntar mig att de tar ansvar

Uppdaterad
Publicerad

I dokumentären om artisten Josefin Nilsson framkommer hur hon misshandlades av en person som i dag är verksam på Dramaten. Under tisdagen möttes kulturminister Amanda Lind (MP) och teaterns ledning för ett möte om reaktionerna efter dokumentären – och för att diskutera hur teatern arbetar för att trygga miljön för sina medarbetare.

– Jag förväntar mig att de tar sitt ansvar som arbetsgivare, skriver Amanda Lind i ett mejl till Kulturnyheterna.

Dokumentärfilmen Älska mig för den jag är handlar om artisten Josefin Nilssons liv och öde, den folkkära Ainbusk-sångerskan som gick bort 2016. I dokumentären skildras hur Josefin Nilsson under 1990-talet misshandlades av en man hon vid tidpunkten var i ett förhållande med, och som nu är verksam vid Dramaten.

Personen dömdes på 90-talet för misshandel till villkorlig dom.

Dokumentären om Josefin Nilsson

Kulturminister Amanda Lind (MP) träffade under tisdagen teaterns ledning för ett möte om hur teatern kommer arbeta framöver. I ett mejl till Kulturnyheterna beskriver hon det som ett ”bra möte”, där hon poängterade vad hon nu förväntar sig av landets nationalscener.

”Jag förväntar mig att de följer de regler och handlingsprogram som finns. Jag förväntar mig att de tar sitt ansvar som arbetsgivare. Och jag förväntar mig att de jobbar aktivt med jämställdhet”, skriver Amanda Lind i mejlet.

Lind: ”En fråga som rör hela samhället”

Amanda Lind skriver vidare att hon nu har ytterligare ett möte inbokat med såväl Dramatens ledning, som landets andra nationalscener.

”Vi har ett till möte inbokat och framåt kommer jag även att möta våra andra nationalscener för att lyfta frågan om tystnadskultur, trakasserier och mäns våld mot kvinnor inom kultursektorn. Det här är en fråga som rör hela samhället, men jag är fast besluten om att göra det jag på min position kan och får göra för att skapa förändring”, skriver hon.

Även Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström kommenterar i ett mejl till Kulturnyheterna tisdagens möte med kulturministern.

”Mötet förorsakades av den dokumentär som visas på SVT Play sedan i fredags och som väckt starka känslor. Det är en viktig och starkt berörande film som lyfter frågan om våld i nära relationer”, skriver Ulrika Årehed Kågström.

Inrättat en visselblåsarfunktion

Hon berättar att mötet behandlade vad Dramaten under det senaste året gjort för för att motverka trakasserier på arbetsplatsen.

”Det finns handlingsplaner och Dramaten har genomfört ett stort antal aktiviteter som till exempel utbildningsinsatser för chefer och medarbetare om kränkande särbehandling och andra arbetsmiljöfrågor, initierat en arbetsgrupp för jämställdhet och mångfald, inrättat en visselblåsarfunktion. Vi tar frågorna på stort allvar”, skriver Ulrika Årehed Kågström.

Svd rapporterar att Dramatens teaterchef Erik Stubø ska hålla ett möte på torsdag med teaterns alla fastanställda skådespelare. Mötet ska enligt uppgifter handla om Dramatens agerande efter dokumentären, och varför teaterledningen tidigare valt att samarbeta med mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet