Demonstranter utanför Ecuadors ambassad i London på måndagen Foto: TT/AP

Amerikanska journalister om åtalet mot Assange: Hotar pressfriheten

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaksgrundaren Julian Assange åtalas av den amerikanska staten för bland annat spionage och avslöjande av försvarshemligheter. Nu varnar flera amerikanska journalister för att åtalet hotar pressfriheten.

Åtalet mot Julian Assange sträcker sig på fredagen till 18 punkter. Det amerikanska justitiedepartementet anklagar Wikileaksgrundaren bland annat för att ha avslöjat hemligtstämplade försvarsdokument i samarbete med ex-militären och underrättelseanalytikern Chelsea Manning, och för brott mot lagen om spionage. 

Det har aldrig tidigare hänt att en journalist har dömts för brott mot den amerikanska lagen om spionage, ”Espionage act”, och Barack Obamas administration valde att inte använda den mot Assange på grund av oro att det kunde komma att påverka pressfriheten. 

Men Julian Assange är inte någon journalist, enligt det amerikanska justitiedepartementet. 

”Krig mot journalistiken”

Ändå väcker åtalet oro i den amerikanska presskåren och bland pressfrihetsambassadörer. Representanter från redaktionsledningen på tidningen The New York times, skriver i en debattartikel att trots att Wikileaks metoder för att komma över information och sprida den ofta varit tveksamma, är det riskabelt att tillämpa spionagelagen på Assange. Det riskerar att sudda ut gränsen mellan en journalist som avslöjar oriktigheter inom makten, och faktiska spioner som vill sprida information för att underminera den amerikanska staten.

Visselblåsaren Edward Snowden skriver på Twitter att det amerikanska justitiedepartementet “förklarat krig – inte mot Wikileaks, utan mot själva journalistiken. Detta handlar inte längre om Julian Assange: det här fallet kan avgöra mediernas framtid”.

Får medhåll

Han får medhåll av flera namnkunniga amerikanska journalister på forumet. 

Trefaldigt Pulitzerprisbelönade Barton Gellman skriver att Donald Trump nu rör sig i en farlig riktning, oavsett om Julian Assange ska betraktas som journalist eller ej: 

“Vi blir nu varse om att publicera material (liksom att söka efter och inneha den) kommer att betraktas som spionage i fortsättningen”.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.