• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Wikileaksgrundaren Julian Assange.

17 nya åtalspunkter mot Julian Assange i USA

Uppdaterad
Publicerad

USA har gått ut med 17 nya åtalspunkter mot Wikileaks-grundaren Julian Assange. Han anklagas för att ha brutit mot lagen om spionage genom att ha samarbetat med visselblåsaren Chelsea Manning i avslöjandet av försvarshemligheter, rapporterar Washington Post.

På torsdagen gick amerikanska Justitiedepartementet ut med de nya anklagelserna. Det är lite mer än en månad efter att det första åtalet mot Assange offentliggjordes. Det gällde försök att hacka sig in i amerikanska myndigheters datorer.

De nya åtalspunkterna handlar om brott mot lagen om spionage, enligt Washington Post. Assange anklagas för att ha samarbetat med ex-militären och underrättelseanalytikern Chelsea Manning för att avslöja hemligstämplade försvarsdokument, däribland rapporter om krigen i Irak och Afghanistan, skriver AP.

Han anklagas också för att ha publicerat namnen på konfidentiella försvarskällor, enligt Reuters.

Wikileaks: ”Det här är vansinne”

Enligt AP står det i åtalet att hans handlingar riskerade att orsaka USA ”allvarlig skada”. Åklagare kallar också Assanges påstådda handlingar för ”ett av de största äventyrandena av sekretessbelagd information i USA:s historia”.

I ett inlägg på Twitter kommenterar Wikileaks beskedet:

”Det här är vansinne. Det är slutet på nationell säkerhetsjournalistik och det första tillägget.”

De nya åtalspunkterna drog snabbt igång en diskussion om pressfrihet även för traditionella medier och skyddet för den som publicerar nyheter baserade på sekretessbelagda uppgifter.

”Assange är ingen journalist”

Ingen journalist har tidigare dömts för brott mot den amerikanska lagen om spionage, ”Espionage Act”, och Barack Obamas administration valde att inte använda den mot Assange på grund av oro att det kunde komma att påverka pressfriheten, skriver The Guardian.

– Julian Assange är ingen journalist, sa John Demers, avdelningschef på Justitiedepartmentet med ansvar för nationell säkerhet, i ett uttalande enligt Washington Post.

Demers betonade också att departementet tar journalisters roll i demokratin på allvar och att det aldrig kommer vara deras roll att misstänkliggöra reportrar.

Riskerar långt fängelsestraff

Julian Assange riskerar, om han döms, upp till 10 års fängelse för varje enskild ny åtalspunkt, enligt Justitiedepartementet.

Assange sitter i nuläget fängslad i Storbritannien, där han greps efter att ha hållit sig gömd på Ecuadors ambassad i flera år. USA har begärt honom utlämnad.

Den svenska åklagarmyndigheten meddelade också den 13 maj att man återupptar förundersökningen om misstänkt våldtäkt från 2010 mot Julian Assange.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.