• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Julian Assange fotograferad genom rutan på fångtransporten utanför domstolen i London, dit han anlände 1 maj för att delges fängelsedomen för borgensbrott Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP / TT

Julian Assange döms till 50 veckors fängelse för borgensbrott

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaks grundare Julian Assange döms till närmare ett års fängelse för att ha brutit mot villkoren för sin borgen, för sju år sedan. Det beslutade en domstol i London under onsdagen.

50 veckor. Så länge ska Julian Assange sitta i fängelse. Domstolen i London meddelade under onsdagen sitt beslut gällande ärendet som går närmare sju år tillbaka i tiden.

Domaren i ärendet, Deborah Taylor, säger i ett uttalande att hon har svårt att se en mer allvarlig form av överträdelse mot just villkoren för borgen än den som Assange gjort sig skyldig till. 

Enligt domstolen har Julian Assanges sju år inne på ambassaden kostat brittiska skattebetalare omkring 16 miljoner pund, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Advokaten läste upp ursäkts-brev

I rättssalen framförde advokaten Mark Summers sin klients inställning i frågan, och bakgrunden till varför Assange bestämde sig för att söka skydd hos Ecuadors ambassad:

– Han levde med en överväldigande rädsla för att bli överlämnad till USA, sade Summers.

Advokaten sade vidare att Assange på goda grunder känt oro för att bli illa behandlad och eventuellt även bli skickad till Guantánamobasen och det amerikanska fånglägret för misstänkta terrorister. Assange ber även om ursäkt för det han nu dömts skyldig till, vilket framkommer i det brev han skrivit och som lästes upp i rättssalen av försvararen.

”Jag gjorde vad jag trodde var bäst”, var huvudbudskapet i brevet.

Supportrar ropade mot domaren

Utanför rättssalen hade supportrar till Wikileaks och Julian Assange samlats.

”Skäms!”, skanderade gruppen mot domare Taylor när Assange fördes ut från domstolen, rapporterar AP.

Protesterande Assange-supportrar på plats utanför domstolen Foto: Matt Dunham / AP / TT

Det var 2012 som Julian Assange bestämde sig för att bryta mot reglerna för borgen när han gick in på Ecuadors ambassad i den brittska huvudstaden. Han skulle då utlämnas till Sverige, men blev beviljad politisk asyl i Ecuador och stannade kvar inne på landets ambassad i London fram till 11 april i år.

Svensk förundersökning nedlagd

Redan i augusti 2010 anhölls Julian Assange i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång mot två kvinnor i Sverige. För knappt två år sedan lades den svenska förundersökningen mot Assange ned.

Den 47-årige australiern har genomgående hävdat att han riskerar att utlämnas till USA där han åtalats för dataintrång – ett brott som kan ge upp till fem års fängelse. En sådan utlämning skulle strida mot pressfriheten, enligt Assanges advokater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.