Bilden visar mannens ägodelar som beslagtagits. Foto: AP

Beskedet: Assanges svenske vän blir kvar i häktet

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske man som greps på flygplatsen i Quito, kommer bli kvar i häktet. Hans överklagan har nu tagits upp av domstol i Ecuador och natten mot fredag meddelar svenskens föräldrar att domstolen beslutat att han ska vara fortsatt häktad. Fallet har uppmärksammats både i och utanför Ecuador, bland annat på grund av att mannen är vän till Julian Assange.

Den 11 april greps en man med svenskt pass på flygplatsen i Quito, Ecuador, bara timmar efter att Wikileaks-grundaren Julian Assange gripits i London.

Enligt hans föräldrar, var han på väg till Japan för kampsportsträning. Istället hamnade han i provisoriskt häkte, innan han flyttades till El Inca-fängelset. Där har han suttit sedan dess och inrikesminister María Paula Romo har sagt att han ska sitta där i 90 dagar medan en utredning pågår.

Svensk häktad i Ecuador

Men hans advokat, Carlos Soria, menar att häktningen är både oetisk och olaglig. Han har lämnat in en överklagan om att svensken istället ska placeras i husarrest, och det är den överklagan som nu tagits upp i ecuadoriansk domstol.

– Rent juridiskt måste han ut ur fängelset. Vi hoppas att regeringen inte påverkar domarna, säger Carlos Soria till SVT Nyheter.

Men natten mot fredag meddelar mannens föräldrar att domstolen beslutat att deras son fortsatt kommer vara häktad.

Oklara misstankar

Exakt vad det är som svensken misstänks för har inte varit helt tydligt. Inrikesminister María Paula Romo har sagt att det rör sig om dataintrång, och dagar efter gripandet anklagade president Lenín Moreno svensken för att ha hackat telefoner och konton, tillhörande både myndigheter och privatpersoner.

– Det vi fått höra är att det handlar om dataintrång i system, ingen närmre precision om vad eller vilka system, säger svenskens pappa till SVT Nyheter.

Den 23 april kallade UD upp Ecuadors ambassadör i Stockholm, och begärde svar om både anklagelserna och rättsprocessen.

– Jag kan inte gå in på några detaljer om vad som sades, säger Vilhelm Rundquist, presskommunikatör på UD.

Lenín Moreno har också anklagat svensken för att arbeta med Wikileaks, tillsammans med grundaren Julian Assange.

Föräldrarna bekräftar att svensken är vän med Assange, och att han har besökt honom flera gånger på ambassaden i London. Men att han skulle ha något med Wikileaks att göra förnekas av både föräldrar och advokat.

Frågetecken kring gripandet

Carlos Soria har hela tiden hävdat att hans klient är oskyldig, och kritiserat hur gripandet gick till.

– Från att han greps tog det flera timmar innan han fick tillgång till advokat, och innan konsulatet kontaktades. De läste upp hans rättigheter på spanska, ett språk han inte förstår, och försökte få honom att skriva under på att han fått höra dem. Det går emot Ecuadors grundlagar.

Fakta: WikiLeaks och Julian Assange

  • Julian Assange fick politisk asyl i Ecuador 2012 då han misstänktes för bland annat våldtäkt i Sverige. Sedan dess har han bott på ambassaden i London, enligt egen utsago av rädsla för att bli utlämnad till USA.
  • Det var Ecuadors tidigare president Rafael Correa som gav Assange asyl. Den nuvarande presidenten Moreno har sedan han tillträdde kallat Assange för en oönskad gäst.
  • Den 11 april greps Assange efter att brittisk polis bjudits in på ambassaden. Han fördes till en polisstation i centrala London, och begärdes utlämnad till USA. Samma dag greps en svensk man i Ecuador, som påstås ha kopplingar till Wikileaks och Assange.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk häktad i Ecuador

Mer i ämnet