Industriavtalet brukar ses som normerande för resten av arbetsmarknaden. Löneökningarna sätter det så kallade märket som blir vägledande för miljontals anställda i övriga sektorer.
Det nya avtalet ger en löneökning på ungefär 3,4 procent under det första året och 3 procent under det andra.
– Av siffran ska man kunna ta en del och använda till arbetstidsförkortning. Men man kan inte räkna med någon timmes förkortad arbetsvecka, det är små delar i avtalet, säger SVT:s politikreporter Ulf Hambraeus i Morgonstudion.
Förhandlingarna avslutades i natt, och beskrivs som tuffa av personer på båda sidor.
Splittrade reaktioner
Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, anser att avtalet ligger på en hög kostnadsnivå.
– Avtalet äventyrar vår konkurrenskraft, bland annat i jämförelse med Finland och Tyskland, där löneavtalen landade på en lägre nivå. Våra företag är djupt bekymrade, säger han i ett pressmeddelande.
Ordförandena i de fem industrifacken höll en mer positiv ton i den presskonferens som hölls på tisdagsmorgonen.
– Man kan alltid önska sig mer, men vi menar att det avtal som nu har träffats ger förutsättningar för reallöneökningar båda avtalsåren, och ligger på en nivå som kan normera för hela svenska arbetsmarknaden, säger Per-Olof Sjöö från GS-facket.
– Vi nådde inte så långt i löneökningstakt som vi önskat, men helheten i uppgörelserna gjorde att vi tycker att det blev en acceptabel nivå, säger Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer.
Enligt Ulf Hambraeus gör det osäkra läget i ekonomin att det blir svårt att veta vad konsekvenserna av avtalet blir.
– Man räknar med att inflationen blir 2–2,5 procent, säger han och tillägger att om inflationen faller så blir det mer i plånboken.
510 kollektivavtal omförhandlas
Flera andra branscher har väntat in industriavtalet för att se var märket hamnar, till exempel Kommunal och Sveriges kommuner och regioner som nu förhandlar om villkoren för många av landets offentliganställda.
Avtalsrörelsen 2025 omfattar i stort sett hela arbetsmarknaden. Totalt ska 510 kollektivavtal omförhandlas under året, vilket påverkar 3,4 miljoner anställda. Det gör den till den största avtalsrörelsen sedan 2007. Hela 227 avtal löpte ut vid midnatt den 31 mars.
Se hela SVT Nyheters sändning från presskonferensen om avtalet här.