Först meddelade jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg sin avgång. Hon sa att hon ville vara mer med familjen och att hon inte har den ”ytterligare växeln” som krävs inför valåret 2026.
Strax därefter publicerade DN delar av ett brev där partisekreteraren Jakob Olofsgård meddelade att han slutar. Han uppgav bland annat att han ville ägna sig mer åt sakpolitik och att hans efterträdare skulle få tid att sätta sig in i arbetet före valet.
Samma kväll lämnade kanslichefen Oscar Wåglund Söderström, och hänvisade till liknande skäl.
Att avhoppen kommer samtidigt väcker frågor, menar SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.
– De frågorna har inte fått några trovärdiga svar hittills, säger han i Rapport.
– Det som händer nu i Liberalerna ger en bild av ett parti i djup kris.
”Katastrofal” opinion
Under mandatperioden har också flera andra liberala riksdagsledamöter hoppat av. Mats Knutson kallar Liberalernas opinionsläge med under 3 procent i de flesta mätningar för ”katastrofalt”, och menar att Johan Pehrson i ett sådant läge inte kan räkna med att sitta säkert inför valet.
I samband med en presskonferens där den nya jämställdhetsministern Nina Larsson (L) presenterades fick partiledaren Johan Pehrson frågor om avhoppen.
– Inför ett val som är runt hörnet så är det många människor som omprövar sina uppdrag och signalerar om man vill fortsätta eller inte, och då är det en del som väljer att kliva av.
Men om det nu är så dåliga siffror för Liberalerna, varför kan du sitta kvar som partiledare?
– Jag har sett till att när jag tillträdde så tog vi in Liberalerna i riksdagen, det tänker jag göra igen. Vi klarade av ett Europaparlamentsval trots tuffa förutsättningar. Vi kommer vara mycket valbara på valdagen 2026.