Tvådelad bild. Vänster: Person i ljus kavaj. Höger: Mobilskärm med börsgraf, S&P 500 index.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ska man tänka på när man får upp tips om ekonomi i flödet på sociala medier? Konsumentskyddsekonomen Moa Langemark tipsar om hur du ska undvika fallgroparna när det gäller ”finfluencers”. Foto: SVT

Tre fallgropar att undvika om du följer ”finfluencers”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler följer ”finfluencers”. Men även om konton om ekonomi kan hjälpa till att göra en klokare finns det risker med att söka råd om aktier och investeringar från personer på nätet.

En fallgrop, enligt Moa Langemark på Finansinspektionen, är att man inte har tillräckligt bra koll på vem avsändaren är.

Finfluencers, personer som ger råd om ekonomi och finansiella investeringar på sociala medier, i poddar och liknande, har blivit allt mer populära.

Nya siffror från Finansinspektionen visar även att fler än en av fem i åldrarna 20-29 år litar på finansiell information från finfluencers.

– Det är en ganska tydlig utveckling som vi har sett under många år. Dels att många unga har blivit allt mer intresserade av sparande och investeringar, vilket är positivt, men sen också att vi blir allt mer digitala, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen, i Morgonstudion.

– Här ligger regelverken efter, och mycket av den information som finns därute är inte reglerad, vilket så klart skapar utmaningar.

Kan vara AI-genererat

Att luta sig emot att det är en person som är avsändare för informationen behöver inte heller vara riskfritt.

– Med den AI-teknik som vi har i dag kan vi inte ens vara säkra på att det är en människa av kött och blod som står bakom kontot, utan det kan vara AI-genererat, säger Langemark.

En undersökning från Finansinspektionen visar också att en av tre skulle fråga AI-drivna verktyg om råd om hur man ska investerar sina pengar. Det har fått myndigheten och Esma, Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, att gå ut med en varning – och fem tips för att skydda sig.

Moa Langemarks listar tre saker att vara uppmärksam på om man följer finfluencers i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.