Hör hur Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister ser på kravet som skickades ut från amerikanska ambassader till europeiska företag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister ser på kravet som skickades ut från amerikanska ambassader till europeiska företag. Foto: Oskar Idin

USA backar efter omtalade kravbrevet om slopad mångfald

Publicerad

Donald Trumps kravbrev om att europeiska företag ska slopa riktlinjer om mångfald och inkludering mötte kraftigt motstånd. Nu backar USA från formuleringar i det omtalade brevet.

– Företagare ska inte springa efter politikens pekpinnar, säger Benjamin Dousa (M).

Brevet skickades ut till en rad europeiska företag som levererar varor och tjänster till den amerikanska staten. Kravet var tydligt: skrota riktlinjer om mångfald, jämlikhet och inkludering – om ni vill göra affärer med USA.

Företag i länder som Frankrike, Spanien, Belgien och Danmark har mottagit brevet och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Nu väljer USA att tona ner budskapet. I ett uttalande till SVT Nyheter skriver den amerikanska ambassaden i Stockholm att kraven endast gäller företag som ”kontrolleras av en amerikansk arbetsgivare och anställer amerikanska medborgare”.

Ministern om USA:s krav

Utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) säger att han är stolt över att svenska företag ligger i framkant när det kommer till hållbarhet och jämställdhet.

– Som politiker ska man vara väldigt försiktig i att peka ut med pekpinnar hur enskilda företag ska lägga upp sina egna policys, hur man ska rekrytera eller vad som ska stå i en årsredovisning, säger han.

SVT Nyheter har ställt frågor till tio av de största svenska exportföretagen, men inget av dem har hittills sagt att de fått kravbrevet.

Tvättade årsredovisning

Däremot finns det företag som har gjort förändringar efter Trumps presidentorder. Telekomjätten Ericsson har de senaste dagarna mött kritik för att de raderade orden ”mångfald” och ”inkludering” från sin årsredovisning för 2024, vilket DI rapporterat om.

Ericsson vill inte ställa upp på intervju eller svara på om de fått kravbrevet. Men i ett mejl skriver företaget att:

”Ericsson interagerar med myndigheter i många länder över hela världen eftersom vi har verksamhet i fler än 150 marknader. Vi har goda dialoger med myndigheter på många av de marknader vi är närvarande men vi avstår dock från att kommentera exakt hur de ser ut”.

Ett annat svenskt företag som har avtal med amerikanska regeringen är Saab.

”Vår policy är att inte kommentera eventuell korrespondens mellan Saab och andra länders regeringar och myndigheter. USA är en viktig marknad för Saab, och vi har en betydelsefull och växande verksamhet i landet”, skriver de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.