Kvinna håller upp tvåhundrakronorssedel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur långt kommer man med 200 kronor? Följ med SVT:s reporter på stan. Foto: SVT/Jessica Eliasson

Hur långt räcker 200 kronor i en second hand-butik?

Uppdaterad
Publicerad

Under februari månad sjönk secondhand-handeln – och många kunder vittnar om att det blivit dyrare att handla begagnat.

– Det är inte så mycket billigare längre, säger kunden Yvonne.

Andrahandsmarknaden har växt kraftigt de senaste tio åren. Från att tidigare ha varit ett sätt att handla billigt och samtidigt stötta ett ändamål till att bli en marknad för att hitta modefynd och statusprylar.

Det här har bidragit till att intresset för att tjäna pengar på second hand har ökat, menar modejournalisten Emily Dahl som driver Instagram-kontot Modemassakern.

– Ju större intresset för second hand blir desto mer ökar priserna. Förutom att vi blir mer medvetna om vad saker är värda så dyker det också upp fler konkurrenter på andrahandsmarknaden, säger Emily Dahl.

”Kanske bra att det värderas högre”

SVT har tidigare rapporterat att flera secondhand-kedjor själva vittnat om högre priser och då hänvisat det till ökade omkostnader för deras butiker.

Utöver fysiska butiker kopplade till olika välgörenhetsorganisationer finns i dag en uppsjö av kurerade secondhand-butiker, och inte minst appar där privatpersoner kan sälja vidare sina märkeskläder och prylar.

– På ett sätt är det ju kanske bra att vi börjar värdera begagnat högre. Sen är det ju så att secondhand är billigt beroende på var man letar. Men det är ju något alla ändå ska ha råd med, kan jag tycka, säger Emily Dahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.