Tryckning av svenska 200-kronorssedlar. Personens händer rullar ut sedelark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt nationalekonomen Fredrik NG Andersson kan avtalet leda till en reallöneökning på mellan en halv till en procent per år. Foto: SVT

Nya Industriavtalet: Reallöneökning i sikte, men blir det mer pengar i plånboken?

Publicerad

Avtalsrörelsen 2025 har resulterat i ett nytt industriavtal som sätter ribban för löneökningar på arbetsmarknaden.

Enligt nationalekonomen Fredrik NG Andersson kan avtalet leda till en reallöneökning på mellan 0,5 till 1 procent per år, vilket skulle kompensera för de reallönefall som upplevdes under 2022 och 2023.

Men löneökningen är inte den enda faktorn som påverkar den ekonomiska situationen. Inflation och det osäkra världsläget, med faktorer som potentiella handelskrig och förändringar i klimatpolitiken, kan snabbt förändra bilden.

– Ekonomin i dag präglas av oerhört mycket osäkerhet, säger Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Det är därför viktigt att följa den ekonomiska utvecklingen och de politiska besluten noga för att se hur den egna plånboken påverkas. Sammanlagt ger avtalet 6,4 procent i löneökning, men den faktiska köpkraften beror på hur inflationen utvecklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.