Den 9 april införs Donald Trumps hämndtullar på 20 procent gentemot EU. Han motiverar dem med att unionen har liggande tullar på 39 procent på amerikanska varor.
– De här siffrorna som redovisas, jag förstår inte var man får dem ifrån. Vi har ungefär samma tullar i båda riktningar i dag, säger Benjamin Dousa.
Statsminister Ulf Kristersson (M) menar att man måste ta siffrorna med en nypa salt.
– De lägger in olika saker: sånt som är äkta tullar, sånt som är moms, som påverkar alla som säljer någonting i Sverige, oavsett vilket land man kommer ifrån så har vi ju moms på försäljning av varor. Det är inget konstigt. Och så lägger de in olika regleringar som de kostnadsberäknar.
Risk för högre priser
Enligt Benjamin Dousa raserar Donald Trump ett handelssystem som USA och Europa byggt upp tillsammans och som lett till ”enorma mänskliga framsteg”.
– Det är det som gör extra ont. Det är en av våra närmsta vänner som gör på det här sättet.
Han varnar, på en pressträff, för att det kan bli en period av högre priser och lägre tillväxt, men säger samtidigt att regeringen förberett sig och att Sverige står på en stabil ekonomisk grund.
Enligt utrikeshandelsministern är vissa sektorer, framförallt Sveriges bilexport, särskilt beroende av den amerikanska marknaden. Och redan på torsdagsmorgonen införde USA tullar på 25 procent på alla utlandsbyggda bilar.
Ulf Kristersson säger att man nu kommer att agera inom EU.
– Det här är EU:s kompetens och det är formellt EU som kommer att svara. Men varje EU-land har ju med ett ord i laget, naturligtvis.
Kristersson uppger att han häromkvällen hade ett samtal med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
– Vi är väldigt överens om tagen och ser det här som en förhandlingsstart. Vi vill förhandla ner tullar. Om det inte är möjligt, så kommer EU svara på ett begåvat sätt. Men inte för att starta ett handelskrig.
Räknar med minskad export till USA
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger att det är svårt att bedöma vad tullarna innebär för svensk ekonomi. Men kortsiktigt räknar regeringen med en minskad export till USA.
– På längre sikt finns andra effekter. Vi kommer till exempel att hitta nya handelsvägar och inte handla på samma sätt om tullarna består på längre sikt, säger hon.
– Men tillväxten kommer att minska och det är därför vi säger att det här är dåligt.