Tvådelad bild. Vänster: kvinna står med korslagda armar. Höger: man studerar aktiekurser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Men varför drabbas svenska sparare så hårt av handelstullarna och när kan det stabiliseras? Ekonomer ger svar i klippet. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT och Jakob Åkersten Brodén/TT

Största börsraset sedan pandemin – ”Fritt fall”

Publicerad

”Fritt fall”, ”ett skifte i världsordningen”, och det största börsraset sedan coronakrisen. Världens marknader har reagerat kraftigare på handelstullarna än vad som gick att förutse, menar ekonomerna.

– Vi är inne i en slags ond spiral, det är väldigt allvarligt just nu, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Det som får marknaden att skaka är inte bara Donald Trumps handelstullar, som annonserades under onsdagen, utan även omvärldens motdrag.

– Exempelvis har Kina svarat med tullar på amerikanska varor, och att marknadens reaktion var så kraftig visar tydligt att man hade hoppats på någon form av dialog eller förhandling. Men det är ett regelrätt tullkrig vi är inne i nu, säger Frida Bratt.

Trumps tullar

Värsta noteringen sedan pandemin

Under torsdagen föll Stockholmsbörsen med över 3 procent, som ändå var relativt milt jämfört med Wall Street. Nasdaqs notering på minus 6 procent var den värsta men samtliga tre stora amerikanska börser såg sin värsta dag sedan covidkrisen.

För Stockholmsbörsen var det den värsta veckan sedan pandemin, efter att fredagens notering för det bredare indexet OMXSPI landade på minus 4,2 procent.

– Coronakrisen var senaste gången vi såg så här blodröda siffror. Det är nästan ett skifte i världsordningen som Donald Trump vill få till, och marknaderna är väldigt oroliga över skadeverkningarna, säger Frida Bratt.

Américo Fernández, privatekonom på SEB, säger att marknadernas reaktion har varit värre än ekonomerna kunnat förutse.

– Jag skulle beskriva de senaste dagarnas börsras som rent av ett fritt fall, och såklart får det en effekt på svenska hushåll som har investerat mycket pengar på börsen, säger han.

Så ska du tänka som privatperson

Både han och Frida Bratt tycker det är svårt att sia om utvecklingen framöver, men enligt Américo Fernández kan vi förmodligen förvänta oss en del fortsatt turbulens de närmaste veckorna.

– Många känner panik och börjar sälja, men risken är att man då säljer på botten. Man bör ha en lång horisont när man investerar på börsen, just nu är läget väldigt allvarligt men förr eller senare måste utvecklingen lugna ner sig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps tullar

Mer i ämnet