Enligt John Hassler är grundpremissen för Trumpadministrationens tullar ”totalt fel”.
– Om man tänker sig att man har en specialisering av produktion i olika delar av världen så är det inte alls säkert att man har handelsbalans med varje land. Man måste ha handelsbalans totalt, säger han.
Professorn: ”Extremt ovanligt”
Fredrik Sjöholm, professor vid Institutet för näringslivsforskning, förklarar formeln Vita huset använt för att räkna ut vilka tullar andra länder har mot USA. Han menar att man gjort det utifrån ett synsätt att USA bestämt att varje land borde importera lika mycket som de exporterar.
– Man har tittat på varje enskilt land och tagit exporten till USA minus vad de importerar från USA, sen dividerat det med importen. Så får man fram handelsobalansen, säger Sjöholm och förklarar att uträkningen är ”extremt ovanlig”.
– Sen säger man att man ska ha en tull som gör att importen till USA minskar så mycket att det blir balans.
Global handelsbalans
John Hassler säger att det är viktigt att se produktionskedjorna. Han målar upp ett exempel där ett land säljer stål till ett annat som i sin tur tillverkar traktorer. Traktorerna skickas vidare till ett tredje land som producerar mat som sedan levereras tillbaka till stållandet.
– Då får du inte handelsbalans mellan några länder alls, men på det stora hela fungerar det jättebra. Så grundprincipen, att man ska ha bilateral handelsbalans, och om man inte har det så beror det på att de andra länderna infört mer eller mindre explicita handelshinder, den är totalt fel.
Enligt John Hassler kan ett sådant tänk få globala konsekvenser.
– Det är en idiotisk ansats att börja med att det ska vara balans med varje land för då förhindrar man specialisering i världen och i förlängningen produktionskedjor.
Enligt Fredrik Sjöholm har inget annat land tidigare använt sig av denna typ av uträkning.
– Jag har aldrig sett det tidigare, säger han.