60 länder får nu specifika amerikanska tullar riktade mot sig med start den 9 april. Bland dem några av världens fattigaste länder – Myanmar, Kongo och Syrien – och stora ekonomier som Kina, Indien och EU.
Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv, säger att effekten av detta kommer att bli global.
– Vi har gått in i en ny världsordning, en ny spelplan vad gäller internationell handel, i och med presskonferensen i går, säger hon.
Stellinger beskriver det nuvarande läget som ryckigt.
– Jag har arbetat med handelspolitik i 20 år och det har hänt mer de här två månaderna med Trump än på flera decennier.
– Osäkerheten här är total, och det går snabbt.
”Stor risk för högre inflation”
Riksbankschefen Erik Thedéen säger att Trumps tullbesked är entydigt negativt för världsekonomin.
– Det vi vet är att tullar leder till sämre tillväxt. Det finns också en ganska stor risk att det leder till högre inflation, framförallt i det landet som inför tullarna. Men det är för tidigt att utvärdera detta.
Han anser dock att svensk ekonomi – med en inflation i stort sett i linje med 2-procentsmålet och starka statsfinanser – befinner sig i ett ”ganska bra läge” för att hantera turbulensen.
Både Thedéen och Stellinger säger att effekterna av de amerikanska tullarna är svårbedömda. Men Riksbankschefen konstaterar att det kan vara kännbart för enskilda företag som bedriver mycket handel med USA.
– Men det är helt klart att det är dåligt för svensk ekonomi, säger han.
– Här gäller det att ha is i magen, följa utvecklingen och inte ta förhastade beslut.
Anna Stellinger tror att handelstullarna kommer att slå brett mot svenska företag.
– Samtidigt måste vi komma ihåg att USA inte är vår enda marknad. Våra svenska företag är väldigt flexibla och anpassar sina affärsmodeller.
Hon menar att det enda alternativet framåt är att förhandla, för att försöka bli av med de 20-procentiga tullarna.
– Det kommer att krävas en hel del förhandling, och det kommer krävas mycket från både Sverige och EU, säger Stellinger, som ändå är försiktigt optimistisk.
– Det finns mycket positivt vi kan göra: förhandla, förbättra vårt eget Europa och även öppna upp för andra länder runt om i världen för att göra oss mindre sårbara för det som händer nu i USA.