EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, fotad i profil när hon står vid EU-flaggor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar det amerikanska tullbeskedet för ”ett hårt slag mot världsekonomin”, och uppger att unionen nu förbereder sig för ytterligare motåtgärder. Foto: Vyacheslav Oseledko/AFP/TT

Globala reaktioner på nya tullar från USA: ”Förödande konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tullbesked på onsdagen har utlöst starka reaktioner världen över. Från Asien och Sydamerika till Europa varnas det för motåtgärder, ekonomisk instabilitet och risken för en upptrappad handelskonflikt.

– Vi förbereder oss nu för ytterligare motåtgärder, säger EU-toppen Ursula von der Leyen.

Världens länder rustar för effekterna av höjda tullar på den globala marknaden – och flera har redan tagit steg för att skydda sina ekonomier.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen beklagar USA:s beslut och sa på en presskonferens att tullarna kommer att få ”förödande konsekvenser” för miljontals människor.

Trumps tullar

– Den globala ekonomin kommer att lida enormt.

”Allvarligaste bakslaget sedan mellankrigstiden”

Norges finansminister tillika tidigare Nato-chefen Jens Stoltenberg säger att vi ”går in i en ny era”.

– Det här är det allvarligaste bakslaget för öppen, fri världshandel som vi har sett sedan mellankrigstiden.

EU förbereder nu ”ytterligare motåtgärder” om förhandlingarna med USA inte leder till en lösning.

Även Sveriges statsminister Ulf Kristersson har uttryckt förhoppningar om att det ska gå att förhandla med Trump-administrationen.

– Vårt mål är att vi genom förhandlingar ska kunna begränsa de tullar som USA har presenterat, tillägger han i ett klipp.

Unionens handelsministrar ska träffas den 7 april för att diskutera EU:s svar.

Länder reagerar på olika sätt

I Brasilien antogs direkt en ny lag som gör det lättare att svara mot handelshinder från andra nationer. Samtidigt ifrågasätts USA:s påståenden om ömsesidighet, som inte anses ”återspegla verkligheten”.

Sydkoreas tillförordnade president Han Duck-soo har beslutat om nödåtgärder för företag som kommer att påverkas av tullarna, särskilt de 25-procentiga inom bilindustrin som redan trätt i kraft.

Handelsjätten Kina, som kan vänta sig tullar på över 50 procent, har reagerat kraftigt – och lovat motåtgärder. Peking har uppmanat Washington att ”omedelbart avbryta” tullarna som de menar skulle skada USA:s intressen och internationella leveranskedjor.

Även i andra asiatiska länder som Taiwan, Bangladesh, Thailand och Indien, vilka kommer träffas av höga tullar, reagerar. Många vill försöka få till en dialog med USA, enligt internationella medier.

Storbritannien, som hade förväntat sig tullar på 20 procent, drog en lättnadens suck över att det endast blev 10, rapporterar The Guardian.

Ett land som inte finns med på Trumps tullista är Ryssland, enligt Vita husets pressekreterare Karoline Leavitt då USA:s sanktioner redan ”utesluter all meningsfull handel” med landet.

Era frågor om Trumps tullar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps tullar

Mer i ämnet