Chatta med SVT:s korrespondenter om hur tullarna slår mot världen
Tack för alla frågor!
Avslutande anmärkning:
Kina har svarat med insatser på flera politikområden de senaste dagarna. Dels insatser som gör Kina mer självständigt och frikopplat från USA, till exempel ett stort paket med jordbruksreformer som ska öka Kinas matsäkerhet. Men dels också mer integrering, i till exempel Europa, till exempel ska världens största batteritillverkare CATL tillåta tekniklicenser till europeiska tillverkare. Jag tror att detta är ett tecken på att det kinesiska ledarskapet känner behov av att förbereda sig för många olika scenarior. Man har inte en entydig analys av läget, helt enkelt.
Lars • Vilka kommer lida mest av dessa vansinniga tullar, befolkningen i Usa eller övriga världen?
I Kina förändras ekonomin och tillverkningsindustrin på många sätt, men framför tror jag att kinesiska företag kommer att leta kunder i andra delar av världen. Från politiskt håll verkar man också vända sig till internationella organisationer för att öka förutsägbarheten i det internationella systemet. I förlängningen kanske dessa förändringar kan göra många ekonomier mer motståndskraftiga, det kanske låter långsökt men det är iallafall det många hoppas på här!
Anders • Trump höjer importtullen, det resulterar väl i att varorna blir dyrare för amerikanen.
Sänker han då skatten med de tullpengarna så behöver han ju sänka mer än vad prisökningen blir för att det skall märkas av att han sänkt skatten, eller?
Det tar flera år att ställa om produktionen till att producera "hemma" om det ens går...
Så jag förstår inte riktigt logiken med det hela.
Exakt så är det, Trump verkar ha missat inflationseffekten i sin uträkning.
K2 • Vad innebär "handelsbazokan"?
Det är ett samlingsnamn för EU:s verktyg mot de stora digitala jättarna och mot amerikanska banker och finansinstitut som man kan ta till i sista hand. Det är nya verktyg som aldrig använts men de skulle kunna drabba Google, Meta och X ganska hårt så därför så avvaktar man.