SVT:s korrespondenter Tilde Lewin och Ulrika Bergsten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så svarar EU och Kina på Trumps tullar – hör SVT:s korrespondenter. Foto: SVT

Så slår tullarna mot världen – chatta med SVT:s korrespondenter

Uppdaterad
Publicerad

I dag träder Donald Trumps aviserade tullar i kraft. Här kan du chatta med SVT:s Kinakorrespondent Tilde Lewin och EU-korrespondent Ulrika Bergsten om hur de påverkar världsläget.

Chatta med SVT:s korrespondenter om hur tullarna slår mot världen

Stort tack alla, nu stänger vi chatten.

Tack för alla frågor!

Avslutande anmärkning:
Kina har svarat med insatser på flera politikområden de senaste dagarna. Dels insatser som gör Kina mer självständigt och frikopplat från USA, till exempel ett stort paket med jordbruksreformer som ska öka Kinas matsäkerhet. Men dels också mer integrering, i till exempel Europa, till exempel ska världens största batteritillverkare CATL tillåta tekniklicenser till europeiska tillverkare. Jag tror att detta är ett tecken på att det kinesiska ledarskapet känner behov av att förbereda sig för många olika scenarior. Man har inte en entydig analys av läget, helt enkelt.

Lars • Vilka kommer lida mest av dessa vansinniga tullar, befolkningen i Usa eller övriga världen?

I Kina förändras ekonomin och tillverkningsindustrin på många sätt, men framför tror jag att kinesiska företag kommer att leta kunder i andra delar av världen. Från politiskt håll verkar man också vända sig till internationella organisationer för att öka förutsägbarheten i det internationella systemet. I förlängningen kanske dessa förändringar kan göra många ekonomier mer motståndskraftiga, det kanske låter långsökt men det är iallafall det många hoppas på här!

jag tackar för mig nu och ber om ursäkt för att jag inte hunnit svara på allt. Ni har ställt så många bra frågor./ Ulrika

Anette • Tänker inte EU förhandla med USA? I så fall när?

EU har gjort flera försök men säger sig inte ha fått någon respons. Man har erbjudit noll tullar på vissa varor mot att USA gör detsamma och handla amerikansk gas för att kompensera bortfallet i energi när man slutat handla med Ryssland.

Anders • Trump höjer importtullen, det resulterar väl i att varorna blir dyrare för amerikanen.
Sänker han då skatten med de tullpengarna så behöver han ju sänka mer än vad prisökningen blir för att det skall märkas av att han sänkt skatten, eller?
Det tar flera år att ställa om produktionen till att producera "hemma" om det ens går...
Så jag förstår inte riktigt logiken med det hela.

Exakt så är det, Trump verkar ha missat inflationseffekten i sin uträkning.

Vi hinner svara på några frågor till, men kommer strax att runda av.

K2 • Vad innebär "handelsbazokan"?

Det är ett samlingsnamn för EU:s verktyg mot de stora digitala jättarna och mot amerikanska banker och finansinstitut som man kan ta till i sista hand. Det är nya verktyg som aldrig använts men de skulle kunna drabba Google, Meta och X ganska hårt så därför så avvaktar man.

Tomas • Finns inte WTO för att stoppa just sånt här? eller är man för styrda av USA för att komma med åtgärder?

Det kinesiska handelsdepartementet hänvisar ofta till Världshandelsorganisationen WTO, och Kina har också  överklagat amerikanska restriktioner till WTO.

Otto • Om Eu höjer tullarna för amerikanska varor, påverkas direkt alla amerikanska varor även om de produceras och skickas till EU från tredje land som exempelvis Kina ?

Så kan det bli. Men i de första skeendet är läkemedel undantaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps tullar

Mer i ämnet