Världens börser har rasat sedan Donald Trumps tullbesked, som bland annat innebär 20 procent i tull på alla varor från EU, med start på onsdag.
Magnus Åhl, enhetschef vid enheten för realekonomisk analys på Konjuktursinstitutet, konstaterar att världen inte sett den här typen av ekonomisk politik på väldigt länge och att Trump samtidigt brukar ändra sig ofta.
– Det gör att det är extra svårt just nu att veta i exakt i vilken utsträckning det här kommer att genomföras, och om det genomförs, vad effekterna blir på världsekonomin.
”Få signaler om att det stannar av”
Det bästa vore dock om tullarna inte införs eller blir kortvariga, säger han.
– Att man hittar avtal som underlättar både för Sverige, USA och alla andra länder så att man kan fortsätta handla med låga tullar. Men det verkar inte vara åt det hållet som vindarna blåser just nu.
I bästa fall blir turbulensen på börsen kort, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB. Men det skulle också kunna få lite mer utdragen påverkan, säger han. Hushållen kan då se sina investeringar på börsen falla i värde och investeringsviljan minskar. Det kan leda till sämre tillväxt.
– Det står mellan det mellandystra scenariot och kanske till och med det värsta recessionsscenariot som är mest sannolikt. Det är framför allt för att vi ser få signaler om att det här handelskriget är på väg att stanna av, säger han.
Värsta scenariot: ”Vi blir fattigare”
I värsta fall blir det ett fullskaligt långvarigt handelskrig med stora effekter på världsekonomin, med högre inflation och arbetslöshet.
– Konkret så innebär det att vi blir fattigare, vi får ju mindre för våra pengar om inflationen stiger. Om vi samtidigt också får högre räntor så innebär det mindre pengar att röra sig med, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
– Vi får hoppas att vi inte kommer dit men det beror på om de här tarifferna är förhandlingsbara och vad man kommer fram till i det.
Ett scenario med en eskalering av handelskonflikten är osannolik, säger Magnus Åhl vid Konjunkturinstitutet.
– Man får svar på de här tullarna från andra länder, EU och andra delar av världen, men att USA höjer tullarna ännu mer som de har hotat med. Då skulle vi se en minskad världshandel markant, och kanske mer än på kort sikt.
Trumps tullar
Tullpaketet som presenterats innebär tullar mot cirka 60 länder med olika procentsatser, med en grundtull på minst 10 procent.
Mot EU kommer USA att införa nya tullar på 20 procent på varor. Kina som tidigare ålagts tullar på 20 procent kommer nu få en total tullsats på 54 procent, en ökning med 34 procentenheter.
Samtliga nya tullar börjar gälla den 9 april.
På utlandsbyggda fordon har en tull på 25 procent införts, vilken trädde i kraft redan under torsdagen.