En person står i en hall och håller upp två par byxor, ett par i blått och ett i beige. Texten visar prisinformation för 2024 (320 kr) och 2015 (242 kr), samt en procentuell ökning på 32 %. Bakom personen syns en klädhängare med flera plagg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Prisutvecklingen skiljer sig mycket för herr, dam och barnkläder. Se SVT:s reporter förklara hur stor prisökningen varit och auktionssajten Tradera svara vad det beror på. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Dyrare att handla kläder secondhand – så mycket har priserna ökat

Publicerad

Det har blivit dyrare att handla kläder på secondhand. Efterfrågan har växt snabbare än utbudet, enligt auktionssajten Tradera, där klädpriserna ökat med 13 procent på tio år.

Den största prisökningen finns bland herrplaggen där ett plagg i dag kostar i genomsnitt 320 kronor på Tradera. 2015 låg genomsnittspriset på 242 kronor, räknat i dagens penningvärde.

Även dyrare i butikerna

SVT har varit i kontakt med flera secondhand-kedjor. Röda korset, Humana och Erikshjälpen vittnar om att priserna har ökat. Enligt dessa beror det på att omkostnaderna för deras butiker ökat.

Se hur priserna utvecklats för damkläder, herrkläder och barnkläder i klippet ovan.

Så tänker kunderna om höjda priser på secondhand – ”Man får veta sina ställen”

En kvinna och en tjej står i en secondhandbutik och tittar på klädesplagg som hänger på en klädställning. Butiksmiljön är färgglad och fylld med barnkläder, vilket ger en känsla av shopping och gemenskap. En av kvinnorna håller i ett plagg medan den andra lutar sig fram för att se bättre.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stina Haag har betalat samma pris för ett secondhandplagg som för ett nytt. Men priset är inte det viktigaste, tycker hon. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.