• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Julian Assange när han grips av brittisk polis på Ecuadors ambassad i London. Till höger: Mikael Wigell, docent vid Utrikespolitiska institutet i Tammerfors. Foto: SVT/Pressbild

Expert: Därför blev Julian Assange gripen efter sju år på ambassaden

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen greps Julian Assange efter att ha vistats sju år inne på Ecuadors ambassad i London. Det dramatiska gripandet har väckt nyfikenheten hos många och ännu fler spekulationer varför det sker just nu.

– Det är en välvillighetsgest från Ecuadors sida, säger Mikael Wigell, docent vid Utrikespolitiska institutet i Tammerfors.

Under torsdagen greps den 47-årige Julian Assange efter att ha bott på Ecuadors ambassad sedan 2012, då han fick politisk asyl av landets dåvarande president Rafael Correra. Assange har hela tiden varit rädd för att bli utlämnad till USA – något som han nu riskerar.

Uppgifterna varför Ecuador valde att dra tillbaka sin politiska asyl under gårdagen så att Assange slutligen kunde gripas har varit många.

Gick runt i underkläder

Nyhetsbyrån AP rapporterar om att ambassadens personal ska ha tröttnat på Assanges beteende. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån ska han ha spelat hög musik, åkt skateboard sent om kvällarna och gått runt i underkläder.

Det ska även finnas uppgifter om att Assange ska ha hotat ambassadören Jaime Merchan för ett par månader sedan, och sagt att det skulle bli förödande konsekvenser för ambassaden i händelse av att han blev gripen.

Inte en fråga om beteende

Mikael Wigell, docent vid Utrikespolitiska institutet i Tammerfors säger till SVT Nyheter att han inte tror att Assanges uppförande under sina sju år på ambassaden står till grund för gårdagens händelse.

– De kan ha varit trötta på honom men jag tror inte det är anledningen till att Ecuador valt att göra på det här sättet, säger Mikael Wigell.

Han tror inte att beslutet att dra tillbaka Julian Assanges politiska asyl handlar om huruvida han var en ”besvärlig person” utan snarare om Ecuadors relation till USA.

En gest av välvilja

– Jag tror att det händer nu i och med att det varit ett regeringsskifte i Ecuador och den nuvarande presidenten, Lenin Moreno, vill ha en närmare relation med framförallt USA men även Europa. Då har Julian Assange varit ett problem, säger Mikael Wigell till SVT Nyheter.

Han menar att gripandet var ett sätt för Ecuador att stärka relationen med USA.

– Man vill ha bättre handelsrelationer med USA. Dessutom har man märkt att USA nu alltmer börjar engagera sig i Latinamerika och går in för att stärka sin roll i området. I det här fallet tror jag att Ecuador gjorde en välvillighetsgest genom att dra tillbaka hans asyl, säger Wigell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.