Turerna kring Julian Assange började 2010 då Stockholms tingsrätt häktade honom i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. Fallet mot honom gällde två kvinnor.
Senare samma år greps han i London av brittisk polis. Han släpptes dock fri mot borgen.
2012 nekades Assange ny prövning av Storbritanniens högsta domstol, som menade att han skulle utlämnas till Sverige för förhör. Några dagar senare flydde han till Ecuadors ambassad i London, där Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino beviljade honom asyl.
Assange har gjort tydligt att det inte är de svenska anklagelserna han oroar sig för, utan ett amerikanskt åtal för de läckor hans organisation Wikileaks stått bakom.
”Handlade aldrig om annat än hans dåliga uppförande”
Det är på ambassaden i London Assange suttit fram tills i dag, då hans diplomatiska immunitet hävdes och han greps av brittisk polis. Han har också begärts gripen av amerikansk polis som vill att han utlämnas till USA.
De brott han misstänkts för i Sverige mot en av de två kvinnorna, gällande olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande, preskriberades i augusti 2015.
Kvinnan skriver nu själv på Twitter att hon skulle bli överraskad och ledsen om han lämnas ut till USA:
”För mig handlade det aldrig om något annat än hans dåliga uppförande mot mig/kvinnor och hans vägran att ta ansvar för detta. Synd att mitt fall aldrig kunde undersökas ordentligt, men det har redan lagts ner.”
Förundersökning om våldtäkt kan återupptas
Förundersökningen som gäller våldtäkt lades ner 2017 efter att tidsfristen i fallet gått ut, men kan återupptas om Assange återvänder till Sverige innan det misstänkta brottet preskriberas i augusti 2020.
Efter uppgifterna om hans gripande valde chefsåklagare Ingrid Isgren att kommentera den svenska förundersökningen mot honom.
– Det här är nyheter för oss också, så vi har inte hunnit ta ställning till de uppgifter som nu finns. Vi vet inte heller varför han är gripen. Vi följer utvecklingen, meddelar hon på Åklagarmyndighetens hemsida.
Målsägandebiträdet: Kommer som en chock
Också målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz, som företräder den kvinna som Assange misstänks ha våldtagit, har kommenterat händelseutvecklingen. Hon skriver till SVT:
”Jag och min klient har har i dag tagit emot nyheten att Assange har gripits. Att det vi har väntat och hoppats på i snart sju års tid nu händer kommer som en chock för min klient. Vi kommer göra allt vi kan för att åklagarna ska återuppta den svenska förundersökningen så att Assange kan utlämnas till Sverige och lagföras för våldtäkt.
Så länge brottet inte har preskriberats har min klient hopp om att få upprättelse. Jag har därför i dag på eftermiddagen formellt begärt att åklagarmyndigheten skall återuppta förundersökningen. Jag har även begärt en skyndsam handläggning.”
Fakta: Politisk asyl sedan 2012
- Julian Assange fick politisk asyl i Ecuador 2012 då han misstänktes för bland annat våldtäkt i Sverige. Sedan dess har han bott på ambassaden i London, enligt egen utsago av rädsla för att bli utlämnad till USA.
- Det var Ecuadors tidigare president Rafael Correa som gav Assange asyl. Den nuvarande presidenten Moreno har sedan han tillträdde kallat Assange för en oönskad gäst.
- I höstas skärptes kraven på Assange. Han skulle bland annat avstå från politisk aktivitet, betala sina egna telefonräkningar och städa efter sin katt.
Källa: TT