Litteraturvetaren Mats Malm väljs in i Svenska Akademien, efter att ständige sekreteraren Anders Olsson träffade kungen under fredagsförmiddagen. Foto: Johan Wingborg, Göteborgs Universitet/TT

Mats Malm väljs in i Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Mats Malm, litteraturvetare vid Göteborgs universitet, väljs in i Svenska Akademien. Han efterträder författaren Klas Östergren på stol 11, uppger Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

Det står klart efter att ständige sekreteraren Anders Olsson träffat kungen. Mats Malm är född 1964 och är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

För Kulturnyheterna beskriver Malm invalet som aningen chockartat.

Krisen i Svenska Akademien

– Det är omtumlande. Jag vet inte hur de har resonerat, men jag föreställer mig att de har en idé om hur jag kan vara till god nytta.

Det senaste året har varit turbulent kring Svenska Akademien, hur har du resonerat kring det?

– Jag har inte förstått särskilt mycket. Jag har inte haft mer insyn i det där än någon annan. Det har varit hemskt tråkigt att se, men det mesta tyder ju på att man är på väg i en god riktning, det tycker jag känns roligt.

Horace Engdahl: Jag är mycket glad

13 ledamöter deltog i invalet av Mats Malm som ny akademiledamot, berättar Anders Olsson för TT.

– Vi fick med oss också de som har ställt sig utanför arbetet här under hela sommaren och hösten. Det var väldigt fint, säger han.

Horace Engdahl skriver till Kulturnyheterna att han är nöjd med invalet, men vill inte svara på om de avhoppade ledamöterna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund deltog i omröstningen.

”Jag är mycket glad över invalet av Mats Malm, men stadgarna förbjuder mig att röja vilka som deltog i omröstningen igår.”

Enligt uppgifter till Kulturnyheterna har författaren, dramatikern och poeten Niklas Rådström också fått frågan om en stol i Svenska Akademien. Uppgifter han själv bekräftar nu till Dagens Nyheter.

Frostensons framtid ännu oviss

Enligt Anders Olsson har man däremot inte nått några slutsatser kring den omstridda ledamoten Katarina Frostensons framtid. Svenska Akademien har tidigare bett poeten att frivilligt lämna sin stol.

– Det är en sak som återstår att få avklarad under hösten. Vi har gett Katarina Frostenson en resolution som hon förväntas svara på – och det kommer vi att be om nu den närmsta tiden, säger den ständige sekreteraren till TT.

TT: Men ännu har ni inte fått någon respons från henne?

– Nej, men vi har inte tagit i det där heller riktigt ännu – men vi kommer att göra det inom kort.

Tidigare i oktober blev det klart att poeten Jila Mossaed och juristen Eric M Runesson väljs in på stol nummer 15 respektive 1. Svenska Akademien har därmed 13 av 18 aktiva ledmöter.

Det är fortfarande oklart om Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund, som i nuläget är inaktiva som ledamöter, kommer att begära formellt utträde.

Hovet: Vi följer krisen

Hovet skickade ut ett pressmeddelande vid det förra invalet, men säger att de nu kommer följa utvecklingen – och krisen – i Svenska Akademien på håll.

Finns det fler möten inbokade mellan kungen och Anders Olsson?

– I dagsläget nej, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Kulturnyheternas litteraturkritiker Per Andersson säger att det nu råder störst brist på skönlitterära författare i Akademien. De behövs för att ge Nobelpriset i litteratur ordentlig legitimitet.

– Det behövs folk som verkligen är verksamma. Kerstin Ekman är borta, Klas Östergren är borta. Det är hålet som syns tydligast, säger han.

Se hela SVT Nyheters sändning om den nyinvalde ledamoten Mats Malm här.

Mats Malm

Mats Malm är född 1964 och är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han disputerade 1996 på en avhandling om göticismen och har skrivit böcker om bland annat den tidiga romanen i Sverige och om hur läsningen av litterära verk har förändrats, enligt ett pressmeddelande från Svenska Akademien.

Malm är också ledamot av Kungliga Vitterhetsakademien och ingår Svenska Vitterhetssamfundets styrelse.

Mats Malm arbetar även med översättning, och har bland annat översatt isländska sagor, till exempel Snorres Edda. Litteraturprofessorn kommer att inträda formellt i Svenska Akademien i samband med högtidssammankomsten den 20 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet