Förra veckan uppstod förvirring när ledamoten Per Wästberg sa att ytterligare två nya ledamöter valts in, och att namnen skulle offentliggöras senast den 15 oktober. Ständige sekreteraren Anders Olsson dementerade då att invalen var klara.
Under fredagen kom dock beskedet att Mats Malm, litteraturvetare vid Göteborgs universitet, väljs in i Svenska Akademien. Han efterträder författaren Klas Östergren på stol 11.
Varför har invalen dröjt?
Redan på senvåren 2018 fick Kulturnyheterna uppgifter om att Anders Olsson utforskade vilka som kunde vara intresserade av att ingå i Akademien. Och den tillträdande ledamoten Jila Mossaed har i en intervju sagt att hon visste att hon skulle väljas in över en månad innan det offentliggjordes.
Mot bakgrund av detta är det sannolikt att de två som man nu vill välja in också har känt till och gett preliminära besked om de vill ingå redan innan den officiella omröstningen.
Frågan är alltså vad som orsakar fördröjningen.
Skulle tacka ja “under rätt förutsättningar”
Enligt dokument som Kulturnyheterna tagit del av kan författaren, poeten och dramatikern Niklas Rådström vara en av dem som fått en förfrågan. När Kulturnyheterna nådde Rådström på torsdagen, framkom att han ”inte skulle vara främmande” för uppdraget.
Jag har indikationer på att du kan vara aktuell för en stol i Svenska Akademien. Vad tänker du om det?
– Jag skulle inte vara främmande för en stol i Svenska Akademien och bidra till arbetet – under rätt förutsättningar, sa Niklas Rådström till Kulturnyheterna men ville inte utveckla vilka förutsättningar det rör sig om.
Han ville vid tidpunkten varken bekräfta eller dementera uppgifterna, men på fredagen bekräftar Niklas Rådström att det stämmer att han har erbjudits en stol i Akademien.
Niklas Rådström
Niklas Rådström har lång erfarenhet av litteratur. Han har gett ut ett 40-tal böcker, såväl lyrik som romaner och noveller. Han har även skrivit teaterpjäser som slagit på internationell front och filmmanus.
Han debuterade som poet 1975, och det stora genombrottet kom 1979 med Dikter kring Sandro della Quercias liv, en lyrisk biografi över en imaginär renässanskonstnär.
Hans första helaftonspjäs, Hitlers barndom, hade premiär på Unga Klara 1984 i regi av Suzanne Osten och har sedan dess spelats världen över. Rådström har även samarbetat med Osten som manusförfattare till långfilmerna Bröderna Mozart, Livsfarlig film och Tala! Det är så mörkt.
Som romanförfattare debuterade Rådström 1989 med Månen vet inte, som utgör första delen i en självbiografisk trilogi där Augustprisbelönade Medan tiden tänker på annat (1992) och Spårvagn på Vintergatan, (1996) ingår.
Niklas Rådström är ledamot av Samfundet De Nio sedan 1995 och professor i berättande för scen, film och media vid Stockholms Dramatiska Högskola.