Att Peter Handke fick Nobelpris har väckt stor debatt både i Sverige och internationellt. Kritiker menar att han har förringat eller förnekat folkmord och uttryckt stöd för serbiens forne ledare Slobodan Milošević som stod åtalad för krigsförbrytelser.
De som försvarar honom menar istället att Peter Handkes vilja att nyansera en ensidig debatt i 90-talets Österrike har misstagits som politiskt ställningstagande. Klart står att Akademien inte funnit skäl att tro på anklagelserna mot Handke.
– Peter Handke har ett författarskap på ungefär 80 titlar och vi har inte kunnat hitta något i dessa verk som bryter mot de grundläggande värden som vi måste följa. Han är en storslagen författare och bör bedömas som sådan, säger Anders Olsson, ordförande för Nobelkommittén.
– Sen finns en väldigt stor ram av yttrandefrihet och en person kan ha fällt provokativa yttranden, men det påverkar inte bedömningen av det litterära arbetet, säger Mats Malm.
Förstår reaktionerna
Bland de som reagerat över valet av Nobelpristagaren i litteratur finns bland annat anhörigorganisationen Srebrenicas mödrar och Albaniens premiärminister.
– Jag vill understryka att vi förringar verkligen inte de känslor och sår som finns från de händelserna, säger ständige sekreteraren Mats Malm.
– Samtidigt tror jag att vi måste se på vad det är Peter Handke egentligen har sagt, säger Anders Olsson.
Ni har precis börjat återhämta er från en allvarlig förtroendekris, hur smart var det att just i år ge priset till en författare som återigen försatt Akademien och Nobelpriset mitt i en kritikstorm av internationella mått?
– Man får inte vara taktisk i sådana här lägen utan det är kvalitet som gäller. Då måste vi ha modet också att satsa på litterär kvalitet, ingenting annat. Annars kan vi lika gärna lägga ned priset, säger Anders Olsson.