Imorse sålde sångerskan Beyoncé Knowles ut Globen på under två timmar. Som i många tidigare fall dök biljetterna snart upp på andrahandssajter för mångdubbla priset. Men är problemet verkligen helt olösligt?
Kulturnyheterna har pratat med Sverige-ledande biljettförsäljaren Ticnet, som har svårt att få bukt med problemet, och den mindre aktören Tickster som tror sig ha en lösning.
System mot massuppköp
Personliga biljetter och lagstiftning har varit två av många förslag på hur man ska se till att biljetterna går till konsertbesökare istället för svartabörshajar, som säljer biljetterna vidare till andrahandssajter, men hittills har inget gjorts.
Nu säger biljettsajten Tickster att de har utvecklat ett system som kan förhindra att biljetter hamnar på andrahandsmarknaden. Systemet ska göra det möjligt att identifiera organiserade massuppköp av biljetter.
– Vi kontrollerar ju redan nu att folk inte använder stulna kort när de köper biljetter, så verktygen finns där. Det handlar om att göra ett aktivt val och säga 'vi vill använda de här verktygen för att stoppa andrahandsförsäljningen', säger Erik Lindholm, vd på Tickster.
Ticnet: Vi kan inte agera ensamma
Så varför använder sig då inte de större aktörerna av samma system? Mattias Hallgrim är marknadsdirektör på Ticnet, som är Sveriges största biljettförsäljare. Han säger att olika metoder diskuterats, men att Ticnet inte kan agera på egen hand.
– Vi har tittat på lösningar, men inte tagit beslut om något än, säger han till Kulturnyheterna.
Varför inte?
– Det finns flera förklaringar, men vi ingår ju i en koncern och det kanske bestäms att man ska göra på olika sätt i olika marknader, i olika ordning. Men jag tror att en vacker dag kommer vi också kunna hjälpa till med att ordna upp en mer seriös andrahandshandel, men det ligger längre fram.
”De tjänar sina pengar”
Erik Lindholm på Tickster tror att de större aktörerna är långsamma med att agera för att andrahandsförsäljningen inte drabbar dem ekonomiskt.
– Det skadar ju egentligen inte biljettsystemsleverantörerna, de får ju sina biljetter sålda och det är så man tjänar sina pengar. Hade det drabbat biljettsystemet hade man säkert haft starkare incitament att göra något åt det, säger Erik Lindholm.
Reportrar i inslaget: Dev Karnal Fridén & Maria Bard
Foto/klippning: Andreas Idén