Andréa Frisk polyfliencer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andréa Frisk lever i flera kärleksrelationer samtidigt. På Tiktok pratar hon om vad hennes tjej får göra med andra, utan att vara otrogen. Foto: SVT

Andréa Frisk kallar sig ”polyfluencer” – pratar polyamori på Tiktok

Uppdaterad
Publicerad

”Polyfluencern” Andréa Frisk bjuder in sina följare till polyamorins värld. På Tiktok delar hon sina erfarenheter av att leva i flera kärleksrelationer samtidigt.

– Många har berättat att de varit nyfikna och känt att de kan testa och sätta ord på det efter att de hittat mig, säger hon.

Andréa Frisk kallar sig för Sveriges självutnämnda ”polyfluencer”. Hon är aktiv på Tiktok där hon bland annat berättar om vad hennes tjej får göra utan att vara otrogen.

I SVT Edits ”Poly eller inte?” berättar Andréa Frisk att hennes konto har inspirerat följare att själva leva polyamoröst, men att hon också får mycket hat.

Det kan exempelvis handla om mycket religiösa skäl. Vi i samhället är ju uppfostrade i monogami, säger hon.

Polyamori vanligare nu

Det går att leva polyamoröst på olika sätt. Vissa ser det som ett livsstilsval, andra mer som en läggning. Tanja Suhinina, sexolog och psykolog, tycker att det finns en större kännedom om begreppet nuförtiden.

– Jag har följt det i 20 år. I början behövde man förklara vad det betyder och att det fanns. I dag, även om folk är fördomsfulla eller inte har full koll, så är det inte så här: ”Vad är det?!”, säger hon.

Kulturjournalisten Ayan Jamal ser en liknande utveckling:

– Det har funnits där hela tiden men nu har man lyft det till ytan. Det finns en transparens att det finns andra sätt att leva på. Det finns små poly-påskägg här och var i olika serier och filmer, men framför allt finns det en stor nyfikenhet, säger hon.

Se Edits dokumentär Poly eller inte? på SVT Play 27 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.