Andrew och Tristan Tate lämnar en domstol i Rumäniens huvudstad Bukarest i februari. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Andrew Tate ska utlämnas från Rumänien – till Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Andrew och Tristan Tate har gripits i Rumänien, rapporterar Sky News. Nu kan Andrew Tate komma att utlämnas till Storbritannien, enligt Reuters.

Gripandet av bröderna Tate kommer efter att en advokatbyrå tipsat myndigheter att bröderna kan ha planerat att fly landet.

Arresteringsordern som utfärdats gäller sexualbrott som ska ha skett mellan 2012 och 2015 i Storbritannien, skriver Sky News. Bröderna Tate nekar till anklagelserna.

Planerade att fly

Advokatbyrån representerar fyra kvinnor som anklagar Andrew Tate för våldtäkt och sexuella övergrepp. Den uppger att de nåtts av information att Tate planerat att fly Rumänien där han och hans bror står åtalade för våldtäkt och människohandel.

”Vi skrev till den brittiska polisen för att uppmärksamma dem och uppmana dem att genast utfärda en arresteringsorder i Rumänien och utvisning till Storbritannien”, skriver advokatbyrån McCue Jury and Partners på X.

Utlämnande till Storbritannien

Enligt Reuters har den rumänska domstolen godkänt förfrågan om att utlämna Andrew Tate till Storbritannien.

Utlämnandet kommer att ske när rättsprocessen i Rumänien är avslutad – något som kan ta flera år, enligt nyhetsbyrån AFP.

Står redan inför rätta

Den kontroversielle brittisk-amerikanske influeraren Andrew Tate och hans bror står redan inför rätta för bland annat våldtäkt och människohandel i Rumänien, där de bor. De greps i december 2022 och har därefter suttit i husarrest i väntan på rättegång. I augusti i fjol överklagade Tate husarresten och vann.

Tate, som sedan länge blandat in konspirationsteorier i sina budskap, hävdar att anklagelserna mot honom är påhittade av en global maktelit.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I dokumentären Manskulten Andrew Tate skildras Tates läger för ”manlighetsträning”. Foto: SVT/VICE Media LLC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.