Debatt i aktuellt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tryck på klippet för att se delar ur debatten. Foto: SVT

Ann Heberlein: ”Oerhörd brist på bildning”

Publicerad

Det är inte Jesus – utan solguden Apollon. Missförståndet under OS-invigningen har väckt debatt.

– Många människor letar efter anledningar att bli upprörda, säger författaren Ann Heberlein.

Invigningsceremonins konstnärlige ledare Thomas Jolly har förklarat att den omtalade scenen föreställer grekiska gudar och att figuren i mitten är solguden Apollon, inte Jesus. Kritiker har pekat på likheter med da Vincis målning ”Nattvarden”, andra har pekat på ännu större likheter med en annan målning med grekiskt motiv. Trots detta fortsätter kritiken att hagla in. Och arrangörerna har bett om ursäkt för att ha sårat kristnas känslor.

Gick man för långt? Författaren Ann Heberlein tycker inte det.

OS i Paris 2024

– Det är någon sorts märklig blandning av moralism, lättkränkthet och en oerhörd brist på bildning, säger hon i en debatt i Aktuellt som hölls under tisdagen.

Själv beskriver Ann Heberlein Thomas Jollys nummer som storartad samtidskritik.

– Jolly uppnådde precis det han ville, nämligen att en massa moralistiska människor rasar.

”Ett steg för långt”

Frida Park är opinionsredaktör på tidningen Dagen, som vilar på kristen grund, och säger emot att kritiken skulle komma från lättkränkta moralister.

– Kristna är en av världens mest förföljda folkgrupper. 365 miljoner människor förföljs för sin tro, och lider, misshandlas och mördas för att de tror på det som Leonardo da Vinci illustrerade.

Hon menar att kritikerna reagerar i solidaritet med de utsatta.

– Det kan väl vara satir, men gör man ett inslag som ska symbolisera gemenskap eller inkludering blir det här ett steg för långt, säger Frida Park.

”Luktar homofobi”

Ann Heberlein har svårt att se vad i gestaltningen som upprör kristna.

– Jag är själv troende, och jag kan inte se att det här är en kränkning av min tro. Det luktar väl mest gammal vanlig homofobi. För det som man då reagerar på är förekomsten av anspelningar på homosexualitet, lättklädda människor eller sexualitet generellt.

”Hade blivit ett hån att inte reagera”

Frida Park tror att det kan finnas inslag av homofobi, och tar upp den brittiska influeraren och före detta boxaren Andrew Tate som ett exempel på någon som enligt henne kidnappat frågan om OS-invigningen. Men många av reaktionerna, däribland från katolska kyrkan, tror hon kommer i solidaritet med en utsatt folkgrupp.

– Det är inte pryda eller moralistiska människor. Hade de inte reagerat hade det blivit ett hån mot de förföljda kristna, säger Frida Park.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet