USA:s presidentkandidat för republikanerna Donald Trump.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Donald Trump tycker att den omtalade scenen från OS-invigningen var ”Bedrövlig”. Foto: STEPHEN MATUREN

Donald Trump rasar mot OS-invigningen: ”Skamligt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu stämmer även Donald Trump in i kritikstormen mot den omtvistade scenen. Och lovar att det inte ska hända igen om han blir president.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har gett sig in i debatten om den omtvistade scenen från OS-invigningen. Under en intervju med Fox News säger han:

– Jag tyckte det var bedrövligt. Lyssna här, jag är för alla människor. Jag är väldigt öppensinnad. Men jag tycker att det de gjorde var en skam, säger han till programledaren Laura Ingraham.

USA-val 2024

Scenen i invigningsparaden som rört upp känslor, framför allt bland konservativa kristna, var ett inslag där DJ:s, dragshowartister och dansare sitter runt ett bord.

Många uppfattade scenen som en parafras på Leonardo da Vincis ”Nattvarden”, som avbildar Jesus sista måltid, och ansåg då att OS hånade kristendomen.

Thomas Jolly ,som är invigningens konstärlig ledare, har själv nekat till att da Vincis målning är inspirationskällan. Istället är det en skildring av antika grekiska gudar på Olympen. Flera debattörer menar att inspirationen till scenen är den holländske målaren Jan van Bijlerts målning ”Gudarnas fest”, som skildrar gudar från grekisk mytologi.

Donald Trump säger också till Fox News att om han är president vid nästa Olympiska spel så ska han se till att liknande inte händer:

– Den sista måltiden kommer inte att avbildas på det här sättet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet