anne lagercrantz

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Senaste tiden har det varit mycket på tapeten om vad programprofiler på SVT får göra professionellt och privat. Hör vad tillträdande vd säger om det i klippet. Foto: Eva Edsjö/SVT

Anne Lagercrantz ny vd på SVT

Uppdaterad
Publicerad

Anne Lagercrantz, som idag är vice vd på SVT, blir företagets nya vd. Hon efterträder Hanna Stjärne och tillträder den 1 november.

Anne Lagercrantz är en av Sveriges mest meriterade mediechefer. Hon har tidigare varit bland annat chef för TV4 Nyheterna, chef för Ekoredaktionen på Sveriges Radio samt chef för SVT:s hela nyhets- och sportverksamhet.

– SVT är hela Sveriges television med en särställning hos publiken både i förtroende och användande. Därför ska den allra bästa mediechefen leda företaget, säger Christina Björklund, styrelseordförande SVT.

Hon menar att Anne Lagercrantz har de exceptionella kvalifikationer som krävs.

– Hon har förmågan att se övergripande förändringar i medielandskapet och att vara lyhörd för publikens nya medievanor samtidigt som hon är en modig publicistisk ledare. Dessutom är hon en entusiasmerande chef med en synnerligen god kommunikativ förmåga. Jag är mycket nöjd med att Anne Lagercrantz nu axlar rollen som vd för SVT, säger Christina Björklund.

”SVT ska vara en konstruktiv kraft”

Anne Lagercrantz är idag vice vd med övergripande ansvar för AI på SVT, säkerhet och beredskap, digital tjänsteutveckling, analys och data samt planering. Hon är även ordförande för branschorganisationen Utgivarna och vice ordförande för Konstruktiva Institutet vid Århus Universitet.

– SVT ska vara en konstruktiv och trygg kraft i hjärtat av den svenska vardagen. Det är en stor och högtidlig uppgift. SVT ska finnas till för alla. Det blir min och medarbetarnas roll att tillsammans se till att SVT fortsätter att förtjäna publikens tid och förtroende. Det är med ödmjukhet och glädje jag tar mig an rollen som vd för SVT, som är det finaste arbete jag kan tänka mig, säger Anne Lagercrantz.

Anne Lagercrantz efterträder Hanna Stjärne och tillträder 1 november.

Så här lät det när Hanna Stjärne berättade om sin avgång.

Hanna Stjärne

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Stjärne har varit vd på Sveriges Television i drygt nio år. Foto: Andreas Idén/SVT

Fakta om Anne Lagercrantz

Fil kand i statsvetenskap vid Stockholms universitet och studier i politisk kommunikation på Lewis & Clark College i Oregon, USA.

Började arbeta som journalist på TV3 och Expressen.

Varit chef för TV4 Nyheterna, Ekoredaktionen på SR, SVT Nyheter och SVT Sport

50 år, har tre barn och är gift med David som är författare.

Uppvuxen i Stockholmsförorten Högdalen, bor nu i Stockholms innerstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.