I slutet av januari öppnade Makode Lindes uppmärksammade utställning på Kulturhuset/Stadsteatern. Bland annat uppstod en diskussion om vad utställningen skulle heta. Konstnärens ursprungliga namn ”Negerkungens återkomst” byttes ut till ”Makode Linde” av VD Benny Fredriksson, vilket resulterade i att konst- och designchefen Marianne Lindberg De Geer avgick i protest.
Diskriminering baserat på etnisk tillhörighet
Nu har två anställda på Kulturhuset anmält ledningen till DO för diskriminiering och trakasserier baserat på etnisk tillhörighet som de upplever att de har fått ta emot i samband med utställningen.
I anmälan skriver den ena medarbetaren bland annat att hen upplevt att Kulturhuset tagit in en ”afrofobisk/rasistisk utställning som jag som icke-vit anställd ska bemanna” och att besökare lockats dit på grund av diskussionerna som uppstått av N-ordet, vilket resulterat i att det använts i frågor om utställningen av besökarna.
”Haft huvudvärk sedan utställningen började”
De anställda har upplevt att ledningen inte hörsammat deras upplevelser om diskriminering och trakasserier. Den ena anmälaren skriver att känslan av att inte bli tagen på allvar och att behöva utföra kränkande arbetsuppgifter har resulterat i upplevelser av ”ilska, sorg och maktlöshet”.
”Jag har haft huvudvärk sedan utställningen började och det är för att det är ansträngande för mig att gå runt och ha taggarna utåt, samtidigt som jag är oerhört besviken på att mina kollegor, min chef och besökare negligerar allvaret i att applådera en rasistiskt utställning”.
DO: ”Inte hunnit ta ställning ännu”
Anmälan registreades hos diskrimineringsombudsmannen den 28 mars.
– Vi har ännu inte hunnit ta ställning till om vi kommer gå vidare med en utredning, säger Clas Lundstedt pressansvarig på DO.
Fackligt ombud: ”Viktigt med diskussion”
Lars Åkesson, fackligt ombud för DIK, på Kulturhuset säger att man känt till att det funnits en konflikt mellan ledningen och några anställda utifrån hur de upplevt Makode Linde- utställningen.
– Jag tycker att det är jättebra att vi fått upp en policydiskussion om hur vi hanterar utställningar som väcker ilska.
Han poängterar att det faktum att utställningen finns i Kulturhuset inte är en facklig fråga utan medbestämmandelagen säger tydligt att medarbetare och fack inte har rätt att bestämma konstnärlig inriktning på verksamheten. Hur sen medarbetare reagerar rent arbetsmiljömässigt är däremot en facklig fråga.
Lars Åkesson upplever att diskussionen med ledningen varit givande och vill inte uttala sig närmare om att en av medarbetarna skriver i sin anmälan att de fått ”hotfulla mejl” av cheferna och upplevt sig ”jagad”.
Har utställningen skapat stora problem för flera anställda?
– Inte som jag känner till, men det har varit jobbigt för dem som har upplevt att de mått dåligt av utställningen.
Personalchef: ”Påståendet felaktigt”
Enligt ett skriftligt uttalande från Kulturhusets personalchef Roland Hallgren är påståendet, om att anställda tvingats bemanna Makode Linde-utställningen mot sin vilja, felaktigt. ”Ingen anställd har tvingats bemanna utställningen”. Han skriver också att man i ”god tid före utställningen vidtagit åtgärder för attt förebygga eventuella sociala arbetsmiljöproblem”.
Personalchefen skriver att timanställda kan välja sina egna arbetspass och därav kan undvika att jobba på utställningen men att de också är fria att låta bli att arbeta helt och hållet och är välkomna tillbaka när utställningen avslutats. Månadsavlönade har haft möjlighet att schemaläggas på andra platser i huset.
– Om DO väljer att gå vidare med anmälan välkomnar vi självklart denna granskning, skriver Roland Hallgren i uttalandet.