I klippet kan du höra Gert Wingårdh om att tilldelas Kasper Salin-priset. Du kan även höra arkitekturkritikern Mark Isitt om vad som gör vattentornet speciellt. Foto: TT

Gert Wingårdh om att tilldelas Kasper Salin-priset: Är omtumlad

Uppdaterad
Publicerad

Filborna vattentorn i Helsingborg tilldelas Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad – trots läckage.

– Det var väldigt emotionellt, säger Gert Wingårdh.

Nu står det klart att Filborna vattentorn i Helsingborg tilldelas Sveriges finaste arkitekturpris, Kasper Salin-pris för årets bästa byggnad. Utmärkelsen kommer i form av en bronsrelief som fästs på själva byggnadsverket. Replikor av priset ges också till byggherren och arkitekten, som i det här fallet är Wingårdhs arkitektkontor.

Årets Kasper Salin-pris blir byråns sjätte.

– Det känns fantastiskt, jag är alldeles omtumlad, säger Gert Wingårdh till Kulturnyheterna.

”Sagolikt vacker”

Wingårdh själv var övertygad om att utmärkelsen skulle gå till Sara kulturhus i Skellefteå.

– Jag var verkligen inte beredd, så det var väldigt emotionellt att gå ner och ta emot priset.

En som också trodde att Sara kulturhus skulle vinna är arkitekturkritikern Mark Isitt. Men som trots det oväntade resultatet tycker han priset hamnat rätt.

– Det är ett sagolikt vackert byggnadsverk som ser ut som något ur en Steven Spielberg-film, säger Isitt till Kulturnyheterna.

Och fortsätter:

– Det är också ett stycke infrastruktur, och vi har varit usla på att investera i det i det här landet. Att man nu tar dessa livsviktiga byggnader på så stort allvar är ett stort steg framåt. Och det är värt en hyllning.

Läcker tre liter i timmen

Invigningen av tornet var planerad till september 2020 – men har fortfarande inte blivit av. Anledningen är att tornet läcker vatten.

Läckaget beror på små hål i en sorts inre plastfilm som konstruerats för att få betongen att hålla längre. I juni 2021 läckte tornet så mycket som 4000 liter vatten per dygn. I dag läcker tornet mindre, ungefär tre liter i timmen.

Ansvaret för det menar Gert Wingårdh inte ligger på arkitekten.

–  Man måste se till vems ansvar det är och det är ju alltså en byggares ansvar att det läcker, säger han.

Enligt Torun Hammar, som sitter i prisjuryn, var man medveten om det läckande läget när man utsåg Filborna vattentorn till årets pristagare. Även hon understryker att det är ett entreprenadfel och inte beror på arkitekturen, som priset baseras på.

I klippet ovan kan du höra mer från Gert Wingårdh och Mark Isitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.