”Går det att åtgärda? Ja. Har det med arkitekturen att göra? Nej.” Foto: Sveriges arkitekter/SVT

Läckande vattentorn får prestigepris i arkitektur

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Filborna vattentorn läckt vatten sedan 2020 får det nu Sveriges tyngsta arkitekturutmärkelse – Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad.

Filborna vattentorn i Helsingborg får Sveriges tyngsta arkitektpris Kasper Salin-priset, som delas ut av Sveriges arkitekter.

– Den är väldigt klassisk i sin uppbyggnad och den påminner både om en romersk akvedukt och om alla de byggnader som man ägnat så mycket kraft åt, trots att de bara haft tekniska funktioner, säger prisets juryordförande Torun Hammar.

Läcker sedan 2020

Men tornet läcker vatten och invigningen, som var planerad till september 2020, har fortfarande inte blivit av.

Läckaget är skapat av små, små hål i en sorts inre plastfilm som konstruerats för att få betongen att hålla längre. I juni 2021 läckte tornet så mycket som 4000 liter vatten per dygn och de svårhittade hålen har sysselsatt flera underentreprenörer.

Nu läcker tornet betydligt mindre, ungefär tre liter i timmen, enligt Jonas Malmgren, projektledare på NSVA, Nordvästra Skånes vatten och avlopp.

– Vattentornet har två separata tankar. Vi har lyckas täta läckan i den ena men inte i den andra. Nu jobbar vi på hur vi ska hantera den läckan, vi testar olika metoder. Vi är ganska trötta på det här men eftersom vi har fått ordning på den första tanken så borde vi kunna få ordning även på den andra, säger han.

Vill att byggnaden ska vara ”hel och ren”

Jonas Håkansson, avdelningschef för dricksvatten på NSVA är ändå positivt inställd och tror att tornet kan tas i bruk inom kort.

– Vår förhoppning är att det ska ske så snart som möjligt, säger han.

Torun Hammar säger att prisjuryn varit medvetna om tornets läckage, men menar att så fort felet är åtgärdat så kommer det kunna stå och fungera i många år.

– På nåt sätt får man tänka: Går det att åtgärda? Ja. Har det med arkitekturen att göra? Nej. Vi har såklart pratat om det, man vill ju att byggnaden ska vara ”hel och ren” vid ett sånt här tillfälle, men det är ett entreprenadfel och påverkar i sig inte arkitekturen.

Filborna vattentorn är ritat av Wingårdhs arkitektkontor och beställt av Nordvästra Skånes vatten och avlopp.

Juryns motivering:

”Från antikens akvedukter till Svampen i Örebro har det funnits en ambition att utveckla teknik och arkitektur i samverkan. Resultaten har ofta blivit häpnadsväckande vackra, beständiga och ikoniska byggnadsverk i sina landskap. Att utnyttja vattnets egen tyngd för distribution är en gammal och energieffektiv metod. Här har både arkitekten och arkitekturen bidragit till en lösning som vi hoppas i förlängningen ska visa sig vara lika hållbar som romartidens betong.”

Källa: Sveriges arkitekter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.